Jennifer Sameland, "Dom lyckliga", detalj. Foto: Andreas Larsson

Jennifer Sameland

  • 12 jan 2023 – 4 feb 2023
  • Övre galleriet

Dom lyckliga

Öppettider: ons-lörd kl 12-16

“Jag arbetar med serier och låter bildens inre värld sakta vecklas ut över mina pappersark. Det tar lång tid att sammanställa en serie, oftast åratal. Men Dom lyckliga-teckningarna tog mig med storm under några dagar i slutet av sommaren. Mina vanliga metoder och sätt att arbeta sköts åt sidan och jag fick i stället följa med i en rörelse av rus och vibrationer. Jag vill bara förtydliga: jag själv var inte så lycklig under denna tid, jag var faktiskt ganska miserabel men teckningarna, de var lyckliga från arla morgonstund till kvällen kom och sänkte sitt mörker över dem. De hängde i rader i mitt lilla sovrum i Malmö och det blev en stor kakafoni av 40 högljudda teckningar. Mitt vanliga tillvägagångssätt att teckna av ett objekt (en rengöringsflaska, ett ostron eller en adventsljusstake) gick inte alls att använda för denna serie. De är tecknade ur tre olika platser i mina minnen och har inga fysiska förlagor. Minnena av bilder från tidig modernism, 60-talsarkitektur och 90-talets barnkanal Nickelodeon. Dessa tre punkter har sammanflätas och vecklats ut till att bli serien Dom lyckliga. En serie som förändrat min arbetsmetod och syn på lycka.” 

I utställningen på SKF/Konstnärshuset kommer ett urval av teckningarna visas tillsammans med en text av Katya Sandomirskaja. Texten kan läsas här.

Om konstnären:

Jennifer Sameland är född 1987 i Stockholm och numera bosatt i Malmö. Sameland har en kandidatexamen i Konst från Konstfack. Sameland är aktuell med två grupputställningar, ”I staden växer ett fält” på Malmö Konsthall och ”Waffle House” på Crum Heaven i Stockholm. Tidigare har hon bland annat visat teckningar på Konstkompaniet och haft utställningen ”Familjeporträtt” på Kl. 09:00 i gångtunneln under Birger Jarlsgatan i anslutning till Östermalmstorgs tunnelbanestation. Hon har även haft utställningen ”Oändligheten ligger på lur” i den mobila Konsthallen 323 och ”Låt mig va i längtan” på Galleri cozmo i Lund.

Om skribenten

Katya Sandomirskaja (f. 1986) är konstvetare utbildad vid Södertörns högskola. Hon är producent fokus på program och har mångårig erfarenhet av förmedling av samtidskonst. Hon har bland annat arbetat på Rörelsernas Museum i Malmö, Västerås konstmuseum och nu som programansvarig på Bonniers konsthall.

Den här utställningen får stöd från Riksförbundet Sveriges Konstföreningar.