Moa Lönn, "SHOAL", 2019

Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet

  • 4 mar 2023 – 1 apr 2023
  • Stora galleriet

Öppettider: ons-lörd kl. 12-16

Panelsamtal ”Tempen på skulpturklimatet” lördag 1 april 2023 kl. 14
Medverkande: Yemisi Wilson, Veronica Cornils Berg, Emily Al-Ghussein och Fabian Olovson. Moderator: Alida Ivanov

Konstnärer:

Amanuelabiy Abraham Gemeda, Astrid Gillenius, Backa Carin Ivarsdotter, Emma Ströde Falk, Emma Tryti, Fabian Olovson, Gunnel Boman, Hanns Karlewski, Ida Isakson, Kersti Biuw, Emily Al-Ghussein, Marylyn Hamilton Gierow, Moa Lönn, Pontus Ersbacken, Stina-M Velten, Thord Tamming och Veronica Cornils Berg. 

Curatorer: Ashik Zaman och Alida Ivanov
Ljusdesign: Jonatan Winbo

Titel på utställningen ”Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet” innefattar två skulpturala och mångtydiga ord. Uthuggen kommer från skulptur i en ursprungsform men kan också föra tankarna till att vara borträknad medan armerad innefattar både hållbarhet och gemenskap, såsom att stå enad i samlad trupp eller skara och både möta en blick och anta en sådan framåt.

Vårt samarbete med Skulptörförbundet förankrar två större och urskiljbara intressen efter SKF/Konstnärshusets konstnärliga ledarskapsbyte. Det första har kommit att bli en hörnsten i programmet i Stora Galleriet; möten över generationsgränser. Mot den bakgrunden tar i “Uthuggen & armerad” förbundets äldsta konstnärer, födda redan på 30-talet, plats tillsammans med förbundets yngsta. Det andra intresset som nyligen sågs i ID:I Galleris jubeliumsutställning är att SKF/Konstnärshuset ska kunna samarbeta med andra liknande aktörer och ge oss till den gemensamma saken att konstnärer som organiserar sig ihop är starkare tillsammans och då hoppas att den synergieffekt som uppstår gynnar konstpubliken. 

Som nu när skulptur är i fokus föreställer vi oss att en utställning som denna tjänar besökaren med påminnelser och insikter; om vad skulptur är, har varit och allmänt fortsätter att vara och förhoppningsvis också kan väcka frågor om vilken skulptur som upplevs som samtida – och varför. 

Som ett konstnärligt grepp samarbetar vi denna gång med den erkände ljusdesignern Jonatan Winbo som också representerar ett nytt slags möte både för konstnärerna och oss.

Läs recensionen i Omkonst, skriven av Leif Mattsson

Skulptörförbundet är ett svenskt förbund som består av 280 konstnärer. Syftet med förbundet är att visa allmänhet och beställare exempel på medlemmarnas arbete och hur olika miljöer kan berikas av skulptur och annat skulpturalt arbete. Skulptörförbundet grundades 1975 och består idag av 280 konstnärer.

SKF/Konstnärshuset har stöd från Kulturrådet och Stockholms stad.