Ulrika Berge

  • 8 nov 2014 – 26 nov 2014
  • Övre galleriet

Dancing Flowers

Ulrika Berge tecknar i luften, med vindlande tråd. Hennes verk är mycket lätta så när du går fram mot dem rör de sig. Blommorna i skulpturen Vattenväxter vrider sig stilla medan bladen flyter runt. Det är en fysisk upplevelse att vandra in bland dem. Det är blomkalkar och skirt tecknade näckrosblad som består av enbart sina nerver. Det tunna, skira ger ett ömtåligt och lite overkligt intryck.

Bo Borg i tidningen Konsthantverk: ”Vi går in i rummet och får en fysisk upplevelse av ständig förändring av former, perspektiv, skuggmönster. Det är vackert på ett vitaliserande sätt. Ulrika Berge ser en skönhet i hur naturen är uppbyggd och konstruerad. Den är både påtaglig och undflyende. Skönheten är en del av livets omistliga mysterier och ett oöverträffat kommunikationsmedel. Den drabbar oss och vi svarar med känslor. Liksom i meditationen blir det en samtidig upplevelse av helhet och del, av allt och intet, en koncentration som inte tar, men ger energi.”

Innanför havet av näckrosartade blommor står fem starka personligheter med gemensamma rötter. Blomkalkarna öppnar och sluter sig i en intrikat rytm. En andningsrytm. Ibland vrider de sig mot eller bort från varandra. Rörelsen ger dem relationer till varandra och till dig. En ordlös dialog.

Verket Flos Artificalis är en del av projektet Motus Florere. Tack vare projektbidrag från Konstnärsnämnden har Ulrika utvecklat tekniska lösningar för nya typer av rörelser till sina skulpturer. Hennes fascination för sciencefiction börjar långsamt hitta en väg in i hennes landskap av svävande växtlighet.

Om konstnären
Ulrika Berge är utbildad vid Konsthögskolan i Bergen 1993-98 och var under 2011-13 projektelev på Kungliga Konsthögskolan. Hon har fått uppmärksamhet för sina dansande blommor i Sverige och utomlands. Detta är hennes första separatutställning i Stockholm. I september 2014 debuterade Ulrika som författare med boken Kamelen. En underfundig utvecklingsroman. En självbiografi. En fabel för vuxna.