Shahrzad Nikzad,
Shahrzad Nikzad, "I am Looking for a Garden" 2022

Shahrzad Nikzad

  • 20 aug 2022 – 24 sep 2022
  • Övre galleriet

I am Looking for a Garden

Öppettider: onsdag-lördag kl. 12-16

Artist talk: med Shahrzad Nikzad kl. 17-19 den 22/9

”Mitt hjärta sörjer gården
Ingen bryr sig om blommorna
Ingen bryr sig om fiskarna
Ingen vill tro att gården är döende
att gårdens hjärta brustit under solen
att gårdens själ undan för undan töms på sina
gröna minnen
och gårdens känsla
verkar vara något abstrakt
som har ruttnat i dess avskildhet

Vår gård är ensam
Vår gård gäspar
i väntan på regn från ett okänt moln
och vår gårds lilla damm är torr
Små oskuldsfulla stjärnor
faller till marken från trädens höjder
och genom de bleka fönstren i fiskarnas boning
hörs hostningar om nätterna
Vår gård är ensam

Dikt av den iranska poeten och filmregissören Forough Farrokhzad.

Shahrzad Nikzads utställning ”I am Looking for a Garden” består av målningar, teckningar och naturföremål. Å ena sidan befinner vi oss i en kaotisk värld och på den andra söker vi efter hopp, kärlek och en ljus framtid. Hennes sätt att måla hopp är inspirerat av en dikt från en framstående persisk poet. Det är som att varje ord dansar och sprider hopp.

Om konstnären:

Shahrzad Nikzad är född i Iran och bor nu i Sverige. Hon tog en kandidatexamen i konst från det berömda California Institute of the Arts, CalArts, i Los Angeles. Hennes huvudsakliga arbete är målning, teckning och fotografi.
Shahrzad delar upp sitt liv i två delar – före och efter sin konstutbildning på CalArts. Shahrzads tidiga konstutbildning började vid Teherans universitet. Under handledning av Hannibal Alkhas, en välkänd iransk målare och skulptör, studerade hon skissning, teckning och målning.
Hon flyttade senare till Sverige. 2008 åkte hon till Kalifornien. Till en början studerade hon målning vid College of the Canyons i Los Angeles. Hennes kreativa konstverk och unika stil fick snart henne tillträde till den berömda CalArts. Shahrzad antogs som andra årsstudent och beviljades ett generöst stipendium. Hennes arbete där, liksom hennes separatfotoutställning om hijab (slöja), utvecklade henne snabbt så att hon tog examen på 2 ½ år istället för fyra.
Vid examensvernissagen inköptes en av Shahrzads stora monokromatiska multimediamålningar av en CalArts-professor till ett rejält pris. Efter att ha uppfyllt sin dröm om en professionell konstutbildning återvände hon till Sverige. Här fortsätter hon sina kreativa sysslor.

Vi rekommenderar att du använder hörlurar när du ser videon nedan.

 

Den här utställningen får stöd från Sveriges konstföreningar.