Sara Tirelli, ur utställningen "Hydra", 2020. Foto: Jan Wattéus.

Sara Tirelli

  • 13 mar 2020 – 10 maj 2020
  • Stora galleriet

HYDRA

Svenska Konstnärernas Förening har glädjen att presentera en nyproducerad utställning för Stora Galleriet signerad den italienska filmaren och videokonstnären Sara Tirelli. Hennes senaste verk Hydra består av tre projektioner i en platsspecifik videoinstallation, med ett ljudverk komponerat av Giuseppe Cordaro.

Inom såväl myter som science fiction-litteratur ryms möjligheter att tolka de tomrum som det logiska tänkandet inte förmår omfamna, och ibland kan dessa tolkningar till och med förutspå det oförutsägbara. Ett exempel är boken The Drowned Worldav James Ballard, en av de mest inflytelserika författarna inom sci-fi-litteraturen. Romanen beskriver en postapokalyptisk framtid där den globala uppvärmningen gjort större delen av jordens yta obeboelig. The Drowned World har utgjort en viktig referenskälla för Sara Tirellis arbete med Hydra.

I november 2019 blev fiktion verklighet i Venedig. De ihållande regnen och översvämningarna som drabbade staden påvisade på ett högst påtagligt sätt konsekvenserna av de accelererande klimatförändringarna, och blev en tydlig symbol för planetens överbelastade metabolism.

 

”Trots att klimatförändringarna är ett faktum och redan påverkar städer över hela världen domineras diskursen ändå av spådomar om framtiden och ett bildspråk präglat av science fiction.

Videon varvar fiktiva scenarier och verklighet, myt och minne, i avsikt att fånga människans anpassningsförmåga inför kaotiska händelser.

Bildmaterialet, som filmats med en fullspektrumkamera är inte en påhittad avbildning av en imaginär värld, utan snarare en skildring av verkliga händelser vars konsekvenser överskrider vår uppfattningsförmåga.

Jag ser i apokalypsen en möjlighet att anamma perspektiv och tolkningssätt i en försonande process för återuppbyggnad, en process som upplöser förlegade värderingar och trossystem och som kan återställa vår individualitet.” Sara Tirelli om Hydra.

Om Konstnären

Sara Tirelli har en MFA i visuell konst från fakulteten för Humaniora vid Bolognas Universitet (Italien), Institutionen för konst, musik och scenkonst, 2003. Hon har en Filmregissörsexamen vid Scuola Civica di Cinema e Nuovi Media i Milano (Italien) från samma år.

Hennes verk har presenterats i flera utställningar och festivaler, bland annat: Q16.Quadriennale d’Arte of Rome (Italien), Deutsche Bank Kunsthalle Berlin (Tyskland), Sonje Art Center Seoul (Korea), Museo Novecento Florence (Italien)s, 12th International Architecture Biennale of Venice (Italien) and Rotterdam Film Festival (Nederländerna). 2017 vann Sara Tirelli tredje pris i tävlingen Macht Kunst, som arrangeras av Deutsche Bank och UFA (Tyskland).

Celia Prado, curator/konstnärlig ledare SKF

Med stöd från Kulturrådet och Stockholms stad.