Björn Kjelltoft och Pontus Raud. Foto: Konstnärerna själva.

Pontus Raud och Björn Kjelltoft

  • 13 nov 2021 – 27 nov 2021
  • Eldhunden

Ett fåtal gemensamt

Tanken är att visa skissen som idé, den figurativa kampen och ett sökande efter den heliga graal som finns dold i myten och som plötsligt glimrar för en stund. Är det en illusion, ett citat från en dålig TV-serie eller en hopplös kamp att söka efter det magiska ögonblicket då upplevelse samsas med nyfikenhet?

Det finns en frihet i skissblocket när det inte är tänkt för en publik. Intentioner, spontanitet och ambitioner får plats på en liten yta och blir till en källa för konstnären att hämta energi ur.

En källa…. där är det språkliga ordet!
Men öser vi ur samma källa? Beskriver vi samma vatten som rinner ur händerna ner på golvet som en flod ut i terrängen?

En konstkritiker frågade Björn Kjelltoft om han kunde beskriva sin konst med tre ord och Björn svarade – att ströva fritt.

En konstkritiker reflekterade över Pontus Rauds målningar som – på en strand mellan ’death and his brother sleep’.

Två målare från generation X med ett fåtal gemensamt….

Utställningen  Ett fåtal gemensamt sker på Eldhunden, vernissage 13 november kl 15 – 19.
Adress: Stora Mossens Backe 14, Bromma,  T-bana Stora Mossen

 

Om konstnärerna

Pontus Raud är född 1962, bor och är verksam i Stockholm och Haverdal. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan, Stockholm (1994 – 98) och St Martin College of Fine Art, London (1997).  Pontus Raud har ställt ut i Sverige och Europa på gallerier och konsthallar i många olika sammanhang. Som en av grundarna och projektledare för Supermarket Art Fair (2006) är han även en viktig drivkraft på den svenska och internationella arenan för konstnärsdrivna gallerier och konstnärskollektiv.

”Pontus Raud arbetar i en saklig målerisk figuration som jag förknippar med en brittisk tradition. Allt är reducerat till ren animalisk existens.”/ur recension av Peter Cornell , Expressen 6 september 2021

Björn Kjelltoft uppmärksammades som elev på Konstfack genom att urinera i Duchamps Fountain på Moderna Museet samt när han approprierade glaskonstnär Ulrica Hydman-Vallien genom att måla hennes mönster på PET-flaskor. De senaste åren har han arbetat med teckning och textila collage och skapade 2020 installationen ”ACNE STUDIOS – Vit Konst” på Crum Heaven i Stockholm vilken genererade att Acne drog in sina jurister som hotade med att stämma honom. Björn beskriver själv sin värld som pyssel, eller som att ströva fritt. Han menar det i pysslet finns en demokratiserande kraft i relation till konstinstitutionen.

Eldhunden, Stora Mossens Backe 14
Vernissage: 13 november, lördag, 15-19
Utställningsperiod: 13-27 november
Öppettider:  lör-sön, 12-16 och enl. överenskommelse genom att kontakta Pontus Raud och Björn Kjelltoft.

För mer information, pressbilder, CV etc:
Pontus Raud  070 945 17 24
pontus@raud.se
www.raud.se

Björn Kjelltoft  073 581 33 22
bjorn.kjelltoft@gmail.com
www.bjornkjelltoft.com