Narek Aghajanyan, "Anima", olja på pannå.

Narek Aghajanyan

  • 24 feb – 23 mar
  • Övre galleriet

Drömmar och reflektioner

Öppettider: ons-lörd kl. 12-16
Samtalsvisning  23/3 kl. 14.00 med Narek Aghajanyan som ger en vandrad visning av sin utställning Drömmar och reflektioner i dialog med konstnärlig ledare Alida Ivanov.

Drömmar och reflektioner bjuder in oss att utforska det intrikata landskapet som formas av psyket. Genom samspel av material och teknik föreslår jag betraktaren att utforska de gömda avkrokarna av självet, en resa mot det inre. Det är en färd mot det som ryms därinne: tankar, känslor och transcendentala dimensioner. 

Psyket, med sina mångfacetterade lager och sin sammansatta struktur, vecklar ut sig på den strukturerade duken av jute. Som en glimt in i sinnet, försöker jag finna ett visuellt språk som överskrider gränserna till det medvetna och siktar mot de djupa nivåerna av det icke medvetna.

De valda materialen symboliserar de råa och primitiva aspekterna av sinnet, förankrade av den bindande kraften hos jute och benlim. Inom verken framträder några arketyper som tidlösa symboler, ekande genom tiderna. Dessa universella motiv föds inom den textila och pigmentala tapestrin. 

Drömmar och reflektioner kan fungera som en spegel till det kollektiva omedvetna och bjuda in betraktaren att känna igen sig och samtidigt koppla samman med arketyper som förs över kulturella gränser. Genom sammanställningen av material och symbolik väver jag en berättelse som uppmuntrar introspektion och självupptäckt.

I Drömmar och reflektioner bjuder jag in att gå bortom det vanliga och utforska den extraordinära och suveräna världen i psyket. Genom att sammanbinda av förutvarande tekniker och djupgående ämnen siktar jag inte bara mot en visuell upplevelse utan också mot en djup introspektion, en eftertänksam resa in i de drömmar och reflektioner som formar den mänskliga upplevelsen. 

Motiven bakom varje bild är en visuell representation av det omedvetna sinnelaget och en reflektion av arketyper som förmedlas som impulser genom tid och kultur.

Om konstnären:

Narek Aghajanyan, född 1980 i Jerevan Armenien, är en konstnär som har utbildat sig vid Jerevans statliga konstakademi, där han avslutade både en kandidat- och magisterexamen i konst. Narek har deltagit i ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt. Hans senaste soloutställning hölls på Cornelia Sojdelius Gallery i Stockholm 2022.

Den här utställningen får stöd från Riksförbundet Sveriges Konstföreningar.