Matthew Lessner, stillbild från HYACINTHE.

Matthew Lessner

  • 12 jan 2023 – 4 feb 2023
  • Stora galleriet

HYACINTHE

Övriga öppettider: onsdag – lördag 12-16 och enligt överenskommelse. För att uppleva verket HYACINTHE interaktivt så måste du boka tid. BOKNINGAR GÖRS HÄR. Din bokning är bindande, därför behöver du avboka din tid via bokningssystemet om du inte kan komma. Om du uteblir från din bokade tid kan någon annan besökare som är på plats komma att erbjudas den. 

HYACINTHE ger besökare på SKF/Konstnärshuset en ovanlig möjlighet att medverka i en multi-sensorisk upplevelse av filmskaparen och konstnären Matthew Lessner. 

I verket använder sig Lessner av så kallad neurofeedback-teknologi, där visuella förändringar sker med hjälp av en individs hjärnvågor som mäts och kopplas till ett antal videofilter i realtid. Galleriet blir som en blandning av ett vetenskapligt labb, meditationsplats och filmvisning.

Lessner bjuder in till en installation som fungerar som en experimentell meditationsoas där besökare kan medverka i en kontemplativ omgivning som uppmanar till mindfulness. Denna unika och överraskande upplevelse är parallell med en psykedelisk sådan där målet är att leda åskådaren in i ett tillstånd av förändrat medvetande och verklighet.

HYACINTHE är resultatet av ett år av intensiv research, filmande och programvaruutveckling med material från fem heliga platser: ön Ikaria i Grekland, Samothrake i det norra Egeiska havet, Heliga Dalen i Peru, Ucayali-floden i Amazonas-regnskogen i östra Peru samt Atacamaöknen i Chile. Varje plats är representerad som ett kapitel i projektet, med egna unika teknologiska filter. Leo Hiselius (ingenjör), Jurgis Lietunovas (film/3D) och Johannes Palmroos (producent) är medarbetare i projektet. 

Text: Jeanette Gunnarsson

Text in English is available here.

 

HYACINTHE har stöd från Kulturbryggan. SKF/Konstnärshuset har stöd från Kulturrådet och Stockholms stad.

 

Om konstnären

​​Matthew Lessner är en amerikansk konstnär och filmskapare som är intresserad av bygga världar och deltagande i filmskapande. Hans filmer har visats och tilldelats olika priser på filmfestivaler som Sundance och SXSW (South by South West och visats på  streamingplattformar som Netflix och MUBI. Han har tidigare ställt ut på NEVVEN Gallery i Göteborg, samt producerat egna utställningar SAINT Y2K (2019) och Hyacinthe på SKF/Konstnärshuset (2023). 

Om skribenten

Jeanette Gunnarsson är curator baserad i Stockholm och London. Hon har BA från City and Guilds of London Art School och håller på att avsluta sin MA från Curatorprogrammet på Stockholms universitet.