Mats Hjelm, "Who the Fool" , 2015, installationsvy. Foto: Mats Hjelm.

Mats Hjelm

  • 17 okt 2015 – 15 nov 2015
  • Stora galleriet

Who the Fool

Bildkonstnären och filmregissören Mats Hjelm bor och arbetar i Stockholm. Som konstnär gör han bland annat monumentala filminstallationer som förhåller sig till arkivmaterial, subjektiva tolkningar av historia och filmskapande som politisk praktik.

WHO THE FOOL (VEM NARREN) är en utställning som skapats för Stora Galleriet på Konstnärshuset. Utgångspunkten för utställningen är Hjelms reflektion över den senaste tidens ebolaepidemi under en filmresa i Liberia.

För konstnären var spridningens episka proportioner en påminnelse om livets bräcklighet. Utställningens titel är därför inspirerad av en konstnärlig riktning kallad dödsdansen, som skapades under digerdöden, där döden förenar oss alla i en gemensam mänsklighet oavsett samhällsställning.

Hjelms verk har visats internationellt, till exempel på Venedigbiennalen, Yokohamatriennalen och Walker Art Center samt nationellt på bland annat Moderna Museet, Bildmuseet och Historiska Museet. Han har medverkat i en mängd internationella filmfestivaler.

För ytterligare information om konstnären, var vänlig se hemsidan.

Välkommen!

Celia Prado, curator, konstnärlig ledare SKF

 

Ytterligare information:
För att undvika att komma i kontakt med de smittade personerna, avrådde man genast, när ebolaepidemin bröt ut i mars 2014, från minsta mänskliga beröring i de tre värst drabbade länderna i Västafrika. I Liberia tvingades folk ändra på hur de hälsade på och tog farväl av varandra, traditionella begravningsceremonier modifierades och sorgeritualer förbjöds. Det var sista gången Mats Hjelm var i Monrovia i Liberia och filmade för sin senaste dokumentär. Och det är inspirationen bakom denna utställning.

När Mats Hjelm lämnade Monrovia i april 2014 lämnade han en filmkamera, en ljudinspelare och ett antal instruktioner till den liberianska socialarbetaren Preston Jackson.

Under året som följde reste Jackson runt i landet, besökte kliniker, skolor, vänner, och gjorde korta videofilmer om ebolakrisen. Minneskorten skickades tillbaka till Stockholm i Fedexkuvert som nådde mottagaren efter flera veckors försening, då de hölls i karantän vid gränsen. Filminstallationen Liberian Time är berättelsen om det året.

Liberian Time är en dubbelsidig widescreenprojektion i mitten av utställningssalen. Den berättar om det året och om den relation som uppstod mellan Hjelm och Jackson under filmarbetet. De andra verken som är placerade i rummet kompletterar den här filmiska resan med ord, sånger och bilder. Med skörhet och medmänsklighet förmedlar de återklanger från kampen mot ett dödligt virus.

Medverkande:
Mats Hjelm (regin, kamera, klippning, produktion)
Preston Jackson (röst, kamera)
Johnson Paye (kamera, röst)
Annika Busch (kamera)
Peter Adolfsson, SE (ljuddesign)
Claes Herrlander (ljudinspelning på plats)
Jesper Johansson, SE (konsult)
Isabel Löfgren (textning)

Ett tack till: 
Svenska Filminstitutet
SVT
Herrlander Pictures

Press:
Recension, SR/Kulturnytt
Yale Radio: Intervju med Mats Hjelm
Recension, konsten.net
Recension, Dagens Nyheter