Martin Solymar och Natália Rebelo installationsvy, "Afterglow". Foto: SKF/ Konstnärshuset.

Martin Solymar, Sylvia Naimark och Natália Rebelo

  • 12 mar 2022 – 9 apr 2022
  • Stora galleriet

Afterglow

Utställningens titel antyder skiftningar i tillstånd. Besökaren finner ett före och ett efter samt spänningarna däremellan. Afterglow tar vid i ett redan påbörjat spår för årets program.  I den mån ett möjligen “väntat” möte mellan två konstnärer som förenas måleriskt i gränslandet mellan det abstrakta och figurativa, traditionellt längs med väggen, omkastas och laddas genom “det oväntade” av en tredje konstnär som fyller rummet soniskt med ljudet som en kropp.

Martin Solymars verk föreställer ett idylliskt och förlovat land där ett sinnligt ekvilibrium råder. Formerna har både en plats i nuet och det förflutna, där inget är som det verkar. Man ser detta i de tre verken Old Horse, Spirit och Son of the Morning, som ingår i serien “Four Horses”. Det blir uppenbart att en fjärde häst saknas. Tvetydigheten uppstår mellan den till synes utopin av en ensam häst mot en vacker bakgrund och det seriens titel röjer: fyra hästar kanske har fyra ryttare. Det vi vittnar i bilden är inte början utan slutet. 

Sylvia Naimarks verk representerar liminala tillstånd samt rörelse och förflyttningar även i det till synes stillsamma. Serien What Remains består av 10 tavlor installerade på rad med avstånd emellan. Den oscillerande effekten mellan tavla och avbrott skapar en tomhet men likaväl andrum. Hennes måleri vävs samman och det finns en slags samtidighet som reflekterar koncept och det okända. I färgens materialitet ser man hur måleriet är både intuitivt och återhållsamt på samma gång. 

När man minskat avståndet och tittar närmare på mötet ser man tre konstnärer som alla berättar om sina upplevelser på olika sätt. Natália Rebelos ljudverk DELUSIONAL är skapat tillsammans med performancekonstnären Netti Nüganen. Verket fyller rummet och på så vis även tomheten, men det framkallar också en ängslighet att verkligheterna vi är presenterade med inte är som de verkar. 

Afterglow är en studie i sätt att uppleva verkligheten, eller verkliga händelser. På många sätt blir återberättandet av upplevelsen alltid fiktion. En efterglans av och ett spratt med det verkliga. 

Curatorer och text av: Ashik Zaman och Alida Ivanov

DELUSIONAL av Natália Rebelo (med Netti Nüganen):

Om konstnärerna

Martin Solymar (född 1981 verksam i Göteborg) arbetar med måleri och skulptur. Han är utbildad vid Konsthögskolan Valand. Tidigare har han ställt ut på bland annat Galleri Thomassen (2021), The Frameshop i Trinidad and Tabago (2019), Galleri Cora Hildebrand (2019), för att nämna några. Solymar fick Sten A Olssons Kulturstipendium 2020 och ställde då ut på Göteborgs Konstmuseum. 

Sylvia Naimark (född 1955 i Malmö, verksam i Stockholm) är konstnär och arbetar främst med måleri. Hon har studerat vid Konstfack, Bezalel Academy of Art and Design (Jerusalem) och SThd Stockholms konstnärliga högskola. Hon har haft soloutställningar i Sverige och internationellt på bland annat Nancy Margolis Gallery i New York (2020/21, 2018) och Ping Pong i Malmö (2017) och varit med i grupputställningar så som Isolering I Kommunikation på Färgfabriken, Stockholm curerad av Muskot (2020). 

Natália Rebelo (född 1987, Santos Brasilien, verksam i Stockholm) arbetar med performance, skulptur, text och rörlig bild. Hon har studerat på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Rebelo har ställt ut på bland annat Konstakademien och Index i Stockholm, ZK/U i Berlin och Biquini Wax EPS i Mexico City.

 

SKF/Konstnärshuset har stöd från Kulturrådet och Stockholms stad.