Maria Backlöf, "Betraktaren", del av en installation.

MARIA BACKLÖF

  • 27 jul – 31 aug
  • Övre galleriet

Måleri och kollage

Öppettider: onsdag-lördag kl. 12-16
Vernissage: 27 juli kl. 13-16

Var så goda att se!

I den mån jag har en i förväg uppgjord plan eller struktur är den mest till för att ha något att ta spjärn mot, eller att bryta mot. Att i processen hålla mig till ett begränsat antal av de möjligheter som skapats av infall och en lust att avvika från den upplagda rutten. Att vrida och vända på dessa möjligheter tills det visar sig om något är tillräckligt intressant för att gå vidare med och att sedan göra något av det, det är utmaningen. Ett eventuellt narrativ visar sig för det mesta först under arbetets gång eller i efterhand.

Det som intresserar mig med måleriet är att hitta fram till gränserna. Att fritt få korsa dessa fram och tillbaka i förhoppningen om att kanske få syn på något som jag inte redan visste, att få med mig något som jag sedan kan arbeta vidare med. Arbetet med kollagen innebär en lite annorlunda process, mer konstruktiv. Jag utgår ofta från gammalt material, sånt som blivit över eller blivit liggande i något hörn av ateljén. Sammanfogar figurativa element med monokroma, vrider och vänder och flyttar runt tills något börjar hända – en samstämmighet, en viss vibration.

Kommen ur en skoltid med utbildning på åttio och nittio talet på Köpenhamns konstakademi där i princip alla på den avdelning för skulptur där jag gick, utgick från olika teoribildningar i sitt skapande, har jag med åren insett att det intuitiva nog är min främsta drivkraft.

Om konstnären:

Maria Backlöf (f.1956, bosatt i Nacka) är utbildad på konstakademien i Köpenhamn. Backlöf har bland annat ställt ut på Malmö konsthall, Bohusläns museum, Olle Olsson huset, Krapperups konsthall, Tomelilla konsthall och Tyresö konsthall. Hon finns representerad på SEB, Malmö museer och region Skåne samt Tyresö kommun.