Mari Rantanen, foto: Jean-Baptiste Béranger.

Mari Rantanen

  • 28 sep 2017 – 22 okt 2017
  • Övre galleriet
  • Stora galleriet

Utställningen på Konstnärshuset är hennes första solopresentation i Stockholm på tio år. I Stora Galleriet visar Rantanen måleri från 2015 – 2017 och i Lilla Galleriet monotypier från 2017.

Mari Rantanen är intresserad av färgens och formens samspel, av ljusets uttryckskraft och av de spirituella möjligheter som måleriet erbjuder. Hennes måleri är präglat av starka kraftfält – ofta i komplexa mönster. Dessa mönster refererar till de system som människan har skapat och som är sprungna ur förberedelse och koncentration. Själv har hon sagt att Måleriet är ett sätt att göra livet synligt, ett sätt att skapa goda platser för känslor. Utan färg fanns inget liv.

Mari Rantanen är en av Finlands största kolorister, och många kommer säkert ihåg hennes mycket uppmärksammade utställning på Millesgårdens Konsthall 2005. Denna utställning turnerade sedan runt i Sverige och Finland. Mari Rantanen var professor på Kungliga Konsthögskolan 1996 – 2005. Under de senaste tio år har hon haft flera utställningar i museer, konsthallar och gallerier i både Europa och USA.

Under 2017 var Mari Rantanen även aktuell med två stora offentliga verk. Ett på Citybanans station Odenplan i Stockholm och det andra är en gestaltning av hela Metro Station Niittykumppu, Espoo, Finland.

Utställningen invigdes av Kungliga Konstakademins ständiga sekreterare Isabella Nilsson.

Recension i Omkonst.

 

Celia Prado, konstnärlig ledare/curator SKF