med tiden, under hand - 39 timmar och 40 timmar, tuschteckningar på papper, 30x30 cm, bilderna är beskurna

Kristin Karlsson

  • 13 jan 2022 – 5 feb 2022
  • Övre galleriet

med tiden, under hand

I Övre Galleriet öppnar Kristin Karlsson solo med tiden, under hand. Så här berättar hon om sin utställning:

Jag tecknar som ett sätt att fånga världen, och samtidigt visa hur den ständigt flyr. Alla intryck går rakt ner i armen, via handen och ut ur pennan med en slags oläsbar stenografi som resultat. Under arbetet lyssnar jag på radio, och rösterna jag hör översätts i intrikata mönster vars minsta beståndsdelar är små små ringar. Jag antecknar den tid under vilken jag tecknar och använder den som titel på verken. På så vis blir tiden synlig som ett tema i min konst och som en av de ramar jag använder mig av.

Verket ”17/2-2014 – 10/7-2020” består av 40 teckningar. Den första är tecknad under en timma. Därefter har en timma lagts till för varje ny teckning. Tillsammans kan de läsas som en utveckling och ett växande av tid. Den sista är tecknad under 40 timmar.

Verket ”7/9-2020 – 28/12-2021, 1 – 22 timmar” är ett pågående arbete och en utveckling av ”17/2-2014 – 10/7-2020”. Här består de olika tidsavgränsningarna av separata former som får plats på ett papper. Även här bildas en tidslinje som kan läsas från vänster till höger. Den första formen är tecknad under en timma. Därefter har en timma lagts till för varje form.

Om konstnären

Kristin Karlsson bor och är verksam i Stockholm. Kristin är utbildad på Konstfackskolan och på Konstskolan Idun Lovén. 2020 fick hon Teckningsstipendium för unga tecknare från Den tänkande handen – Kungliga slotten och Konstakademien, och deltog i samband med det i utställningen Den tänkande handen, digital utställning, Kungliga slotten, Stockholm.

www.kristinkarlsson.com

Sebastian Johans på DN har recenserat årets första utställning. Läs texten här.

 

SKF/Konstnärshuset har stöd från Kulturrådet, Stockholms stad och Sveriges konstföreningar.