Konstfack 2021

  • 15 maj 2021 – 6 jun 2021
  • Loungen
  • Övre galleriet
  • Stora galleriet

Konstfacks vårutställning i full blom

En glittrig sjö, en skör snöflinga, en skummande vågtopp på ett stormande hav. Likt det livgivande vattnet kan konst, design, konsthantverk och pedagogik förskjuta och omforma vår värld. Precis som vattnet ger Konstfacks vårutställning liv genom mångfalden av uttryck. Olikheter och kontraster – här finns Konstfacks styrka som både kan reta och glädja. Ena stunden is, i nästa ånga. Vit snö och mörka tjärnar, dimmans mjuka dans och havets skarpa horisont. Många dimensioner behövs för att vi ska leva fullt ut. Så låt oss följa den porlande vårfloden och njuta av 175 studenters ansträngningar i sökande efter nya perspektiv, skönhet och omsorg om vår värld. Varmt välkommen till Konstfacks vårutställning 2021!/Rektor Maria Lantz

Bokningsbara besökstider till nedanstående utställningsperioder alla dagar 11.30–19.00. Dessa bokas på www.konstfack2021.se där också studenternas arbeten och annan information finns.
8–14 maj på Konstfack: Konsthantverk och Design, kandidat
15–23 maj på Konstnärshuset: Konst, master
22–28 maj på Konstfack: Konsthantverk och Design, master samt lärarstudenter
29 maj–6 juni på Konstnärshuset: Konst, kandidat

I år har Konstfacks vårutställning kuraterats av Anne Klontz, utställningsansvarig på Konstfack och frilansande kurator för bland annat Tallinn Biennial 2022.
– Planeringen av det här årets vårutställning började i höstas med ovisshet kring frågor som: kommer vårutställningen att bli av? Och mer specifikt – hur? På Konstfack diskuterade vi flera olika alternativ och kom slutligen överens om att hålla vårutställningen som ett event med fokus på att presentera fysiska verk. Det här beslutet för med sig ett stort ansvar på bakgrund av den tid som vi befinner oss i, och tar oss vidare till nästa fråga – varför? Utifrån detta enda ord kan en mångfald av olika aspekter undersöka varför vi har, varför vi gör och varför vi behöver vårutställningen.
För 44 år sedan – när den tidigast kända gemensamma vårutställningen på Konstfack planerades definierades Konstfacks behov som institution. I år har förverkligandet av fått en betydligt större betydelse – Konstfacks vårutställning 2021 är en hyllning till de 175 avgångsstudenterna och ger dem också svar. Under mötena med alla avgångsstudenter dök en samling ord och fraser upp flera gånger: Att vara tillsammans, process, sociala frågor, berättelser, osäker, väldefinierad, flexibel, orolig, trygg, utforskande, samarbete. Dessa avslöjar en uppsjö av tankar och som alltid är avgörande för rytmen och utvecklingen av vårutställningen. Det är studenterna som utmanar Konstfack att pröva nya tillvägagångssätt och hitta lösningar som fungerar för alla inblandade. Det är studenterna som genom sina tankar, processer och beslutsamhet ger svar på ett antal frågor – båda sina egna och våra.

Tävlingen om det grafiska konceptet vanns i år av Linda Hallstan, Sissela Jensen och Brit Pavelson, alla avgångsstudenter från Visuell kommunikation på Konstfack våren 2020. ”I en tid av isolering och stiltje valde vi att jobba med vårfloden som idé, den hårda stelnade isen som övergått till det flytande flödande vattnet. En rörelse och kraft satt i rullning. Konceptet springer ur en längtan efter att dofter, färger, ljud och rörelse ska återvända. En längtan efter att få flöda fritt, både i kropp och tanke.”

Konstfack LM Ericsons väg 14 och SKF/Konstnärshuset Smålandsgatan 7, Stockholm