Juan-Pedro Fabra Guemberena, ur utställningen "Nanas", 2015.

Juan-Pedro Fabra Guemberena

  • 24 apr 2015 – 24 maj 2015
  • Stora galleriet

Nanas (Vaggvisor)

Vi har glädjen att presentera JP Fabra Guemberenas (Uruguay – Sverige) soloutställning Nanas (Vaggvisor). En premiär som visas på Konstnärshuset/Svenska Konstnärernas Förening, i Stora Galleriet för första gången i Sverige. Fabra Guemberena arbetar med video, foto och objektbaserade installationer.Utställningen Nanas (Vaggvisor) är ett barns fragmentariska familjeminne om exil, demokrati, lek, sång som försöker återge ett självbiografiskt landskap av att vara barn i den politiskt turbulenta Sydamerika under 70-talet och att delvis vara uppväxt i ett annat land. En ömsint, taggmjuk nysta av upplever som blivit centrala i Juan-Pedros konstnärliga vävarbete under åren och centrala i verket Nanas (Vaggvisor).

Juan-Pedros egna ord om Nanas (Vaggvisor):

”Min mamma sjöng för mig som barn. Sångerna fungerade som en sorts bro mellan två världar och hade en rituell dimension. Kraften att kunna kalla på en plats, och för en liten stund, infann sig upplevelsen av att exilen upphävdes. Sångerna opererar på flera nivåer: rösterna är en tröstande verkan och samtidigt har texterna starka och skrämmande inslag. Min mamma gjorde inte någon distinktion mellan politiska kampsånger och barnvisor innan sömnen infann sig. Den vuxna person jag är idag kan lyssna på berättelserna i texterna, och nu förmå att skapa en historisk kontext som också kan peka på samtiden.”

Efter sin examen vid Konsthögskolan i Stockholm 2002, har JP Fabra Guemberena ställt ut i Sverige och internationellt, både i separat- och grupputställningar, bland annat, på Venedig Biennalen, Herford Museum i Tyskland, Moderna Museet i Stockholm, Momentum Biennalen i Moss, Norge och Biennalof the Americas, Denver, USA.

Fabras arbeten ingår i Moderna Museets samlingar, Sammlung Goetz i München och Wanås Stiftelse. Konstnären är bosatt i både Berlin och Stockholm.

Välkommen!

Celia Prado, Curator/Konstnärlig ledare SKF

 

Press:
http://konsten.net/juan-pedro-fabra-guemberena-pa-konstnarshuset/http://konsten.net/juan-pedro-fabra-guemberena-pa-konstnarshuset/