Jens Fröberg, "Stilleben" (detalj), olja på duk, 30 x 40 cm 2018-2019.

Jens Fröberg

  • 15 jan 2021 – 30 jan 2021
  • Övre galleriet

Vi är mycket glada över att äntligen kunna presentera Jens Fröberg i Lilla Galleriet. Utställningen har skjutits upp på grund av pandemin. Nedan berättar konstnären själv om sin installation:

Utställningen består av tre olika serier av målningar.

Målningar om målningar
Målningar av målningar har fått sin komposition (form, mellanrum, yta, etc.) genom hur mycket av väggytan eller rummet som valts att avbildas. Målningen består således av objektet som avbildats, samt rummet runtomkring (golv, vägg, etc.) I vissa av målningarna syns hela det avmålade konstverket, medan i andra syns endast en del av det avmålade konstverket (något som inte är möjligt i abstrakta ”shaped canvas”). Genom att måla av konstverket hamnar de åter inom den begränsande ytan av en tvådimensionell målnings avgränsande kanter. De avbildade konstverken är abstrakta men jag är intresserad av tanken om att mina målningar inte är abstrakta, då de avbildar ett faktiskt objekt. Även om det kan förefalla absurt att måla av ett konstverk så är det egentligen inte konstigare än att måla av en blomma.

Stilleben
Jag har under en lång tid beundrat ytorna i stillebenmåleri (kanten på bordet, bordsytan och rummet ovanför bordet). Mina stillebenmålningar har således fått sin komposition från dessa ytor. De har målats på ett ganska abstrakt vis, vilket de har gemensamt med många andrakonstnärers stilleben. I mina stillebenmålningar  har endast ett tomt bord avbildats vilket gör att målningarna påminner om färgfältsmåleri. Målningarna är en hyllning till stillebenet och färgfältsmåleriet.

Setting a good corner
2008 gjorde jag en vandring genom Europa, från Sassnitz i Tysland till Finisterra i Spanien. Enda gången jag besökte en konstutställning under resan var i Frankfurt am Main där de hade en videoinstallation av Bruce Nauman, vilken visade när konstnären satte upp ett staket i form av en hörna ute på sin ranch. Av någon anledning stannade Naumans verk kvar hos mig och de senaste åren har jag gjort ett fåtal målningar inspierade av hans verk Setting a Good Corner.

 

Om konstnären
Jens Fröberg har studerat vid Konsthögskolan Valand 2005-2009 och Akademie der der bildenden Künste Wien 2012-2017.

Med stöd från Kulturrådet och Stockholms stad.