Iris Hautaniemi, "There Once Was A Moon" 2022.

Iris Hautaniemi, Wilma Harju och Ebba Alling

  • 9 jun 2022 – 9 jul 2022
  • Stora galleriet

Hana-bi

Öppettider: ons – lör 12-16

Curator: Ashik Zaman

Utställningens titel Hana-bi är det japanska ordet för fyrverkeri. Ordet är bokstavligen en sammansättning av eld och blomma; två ord som kan ses som motsatsord där det ena motsvarar liv och tillväxt medan det andra förstörelse. Spännvidden ligger väl i linje med fyrverkeriet som ett mångbottnat historiskt och kulturellt betingat fenomen som gjort en resa från ett våldsmedel för att driva bort onda andar till en manifestation för glädje och lycka. I utställningen vrider och vänder konstnärerna Iris Hautaniemi, Wilma Harju och Ebba Alling på fyrverkeriet och låter det tjäna som ett ”litet” fönster mot relaterade tankar och förhållanden, däribland den metaforiska konnotationen att något så vackert endast är flyktigt och i efterdyningen ett bedragande sken.

I utställningen förkommer både djävulen och kärlekens raseri samt riter och legender kring nyårsfirande. Verket Bat out of Hell utgår från det absurda i hur fyrverkerier saluförs i handeln med hjälp av namn och text som liknar krigsföringsspråk (”Scorpion world destroyer!”) och dessutom genom imitation och exploatering av djur och dessas egenskaper för något som enbart uppfyller människans behag och ibland är direkt till men för andra liv.

Konstvärlden består av pelare och strukturer som gör att tillträde ibland försvåras för somliga. En sådan pelare är att konstnärer ska vara formellt utbildade och en annan att konstnärer i samtidskonstfältet vidare gärna ska ha studerat fri konst. Gränserna mellan konstnärliga discipliner luckras upp på konstskolor med frihet för konstnärer att skapa bortom klassificering men väl utanför denna konstskoleförsorg upprätthålls dessa gränser på nytt. Som curator finns möjligheten och valet att verka bortom dessa gränser.

Om konstnärerna:

Ebba Alling (f.1993), Iris Hautaniemi (f.1998) och Wilma Harju (f.1997) utexaminerades alla tre under våren från kandidatprogrammet i Grafisk form & Illustration på Konstfack och har tidigare ställt ut med C-print på konstmässan Supermarket Art Fair 2021.

Press:

Läs en intervju i C-print med Ebba Alling, Iris Hautaniemi och Wilma Harju här

Daily Lazy har gjort en intervju som finns att läsa här