Victor Rankanen, "Siblings II", olja och akryl på duk, 80 x 100 cm. Beskuren.

Greener Grass on This Side

  • 20 apr 2023 – 28 apr 2023
  • Stora galleriet

Showroom Special

Öppettider: ons-lörd kl. 12-16

Showroom Special – utställningen där vi visar highlights från vårt Showroom! 

I Greener Grass on This Side visas nya verk av konstnärerna Anneli M FluhrAndréa HöselIngela JohanssonMaja StjärnaTruls Mårtensson och Victor Rankanen som tillsammans har en utgångspunkt i humor och igenkänning. Här samspelar kitschiga iögonfallande färger med sobra lågmälda, mjuka broderier och keramik. Sex konstnärskap grundade i tydliga och starka språk där flera av konstnärerna har lyft vardagsobjekt och flörtar med populärkulturreferenser. Showroom Special är ett initiativ som ämnar att synliggöra medlemmar i SKF och för besökare att finna stans grönaste gräs.

Curator: Hedwig Edsforth

Konstnärer:

Anneli M Fluhr är verksam i Stockholm. Hennes verk består av ett antal bronser och målningar i äggoljetempera. Motiven reflekterar ett romerskt och etruskiskt uttryck som man finner i t.ex. Pompeji eller på gamla italienska grottor och gravplatser. Verken utgår från denna grund men har drag av surrealism där målningarna gradvis stiliseras till att närma sig seriekonsten. Materialen och patineringen för tanken till verk som existerat i tusentals år kontrasterat i helt moderna uttryck.

Andréa Hösel bor och verkar i Stockholm. Hon är utbildad på Kungliga Konsthögskolan och förutom måleri arbetar hon med platsspecifika installationer och med grafiska tryck. 

Ingela Johansson är verksam i Stockholm. Hon är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon har haft flertal separatutställningar och deltagit i samlingsutställningar. Ingela Johansson är representerad på Moderna Muséet, Göteborgs Konstmuseum, Sundsvalls Museum med flera.

Maja Stjärna (f.1993 i Stockholm) är textilkonstnär med handbroderi som huvudteknik. Hon tog sin kandidatexamen från Konstakademin i Tromsö 2018, och sin masterexamen från Craft–programmet på Konstfack 2020. Hon har tidigare ställt ut på bland annat Galleri Sintra i Göteborg, Galleri Syster i Luleå, samt Konsthantverkarna i Stockholm, där hon erhöll utmärkelsen Årets Favorit 2020. 

Truls Mårtensson (f. 1993) fastnade för keramik som material vid UCLA 2017. Han utvecklade sin praktik vid Nyckelviksskolan i Stockholm för att sedan gå vidare till Konstfack där han tog en examen vid programmet för Keramik & Glas 2022. 

Victor Rankanen (f. 1992) är en Svensk/Finsk bildkonstnär baserad i Göteborg. Sedan masterexamen år 2020 vid Konstakademien i Bergen, Norge har Victor arbetat med ett färgsprakande och något humoristiskt måleri. Hans konst har senaste åren visats på utställningar runt om i Skandinavien och har sålts till bland annat region Östergötland och Västra Götaland.