Siri Iversen-Ejve, Grillad macka med mozzarella och soltorkad tomat, olja och blyerts på lergrunderad duk. Foto: Siri Iversen-Ejve. Beskuren

Frida Starvid och Siri Iversen-Ejve

  • 6 feb 2023 – 15 apr 2023
  • Konstnärsbaren

Konst på KB

SKF/Konstnärshuset har glädjen att visa Frida Starvid i Stora Matsalen och Siri Iversen-Ejve i Lilla Matsalen på Restaurang KB.

Frida Starvid
Frida Starvid är utbildad arkitekt med en masterexamen från KTH och en post-master från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Dessa utbildningar föregicks av studier i måleri, skulptur och film.

Hon arbetar i både 2D och 3D med en tematik som kretsar kring rumslighet och arkitektur. I sin konst undersöker hon begrepp som tyngd och lätthet, öppenhet och slutenhet, taktilitet och materialitet.

Verken är del av en serie abstrakta målningar som föreställer The National Theatre i London, ett brutalistiskt projekt från 1976. Serien är en undersökning i ljus och skugga, med färgskalor som accentuerar motivets skulpturalitet. De är målade med vinylfärg vilket ger målningarna ett matt och grafiskt uttryck.

Siri Iversen-Ejve – Vad blir det för mat?
Korv i ugn, pastapesto, stuvade makaroner, falafelrulle, torsk i ugn med grädde, potatismos med fiskpinnar, auberginelåda, pannkakor, tomatsoppa, potatisgratäng med biffar, stuvade ärtor, pizza, broccolipasta, tacos, halloumigryta, currysås med kikärtor..

I en rent ut sagt komplicerad tillvaro där tiden är knapp för en nybliven mamma, en mångårig fru, en stressad matte och där konstnärens längtan efter ateljén växer dag för dag. Det blev svårt att hitta inspirationen till måleriet helt plötsligt och när tiden springer ifrån en är det kväll och kudden kallar igen.
Men! I en hektisk vardagsplanering hittade jag en romans och en koppling mellan inspirationen till matlagning och mitt måleri. Det var då jag kom på projektet; Vad blir det för mat?

Med både matlusten och färgtuberna försöker jag fånga dagens middag så väl på tallriken som på duken i ett projekt där jag blir inspirerad av middagen som serveras.
Vilken är din favoriträtt?

Siri Iversen-Ejve (f.1989) är bosatt i Hemse på Gotland. Hon är utbildad på Konstakademin i Oslo där hon också hade ett utbyte till Central Saint Martins i London. Genom olika projekt utforskar hon grundligt allt från måleri till teknikarbete och experimenterar fram äldre som nya tekniker inom måleri.