Dan Utterström, "Fotografier", 2017. Foto: SKF/Konstnärshuset.

Dan Utterström

  • 31 aug 2017 – 24 sep 2017
  • Stora galleriet

Fotografier

Dan Utterströms måleri, offentliga utsmyckningar och videoinstallationer berör ofta rumslighet och existentiella frågor. Utställningen  Fotografier är konstnärens första omfattande och platsspecifika solopresentation i Stockholm och består av en svit nya verk.

På Sachsska Barnsjukhusets neonatalenhet, avdelning 61, på Södersjukhuset i Stockholm återfinns en av Utterströms konstnärliga gestaltningar Så nära ett under man kan komma. Här reflekterar konstnären kring närvaro, seende och minne:

”…Nästan, någonstans mellan att vara och inte vara, i ett tillstånd bortom orden. Så nära vi kan komma det obegripliga, detta som vi alla bär med oss tills vi sluter ögonen…”

I utställningen Fotografier fångar DU frusna ögonblick av minne, ljus och mörker i ett tillstånd bortom orden, och låter betraktaren skymta konturerna av en gömd värld av betydelser i tingen… i det vardagliga.

Om konstnären

Dan Utterström har bland annat ställt ut på Galleri Andersson/Sandström, Norrtälje konsthall, Susanne Pettersson Gallery, Galleri Stefan Andersson, Overgaden, Institut for Samtidskunst i Köpenhamn.

Celia Prado curator, konstnärlig ledare SKF

Recension i Omkonst.