Katarina Andersson, Monica Höll, Anton Lind, Sigrid Sandström, Stanley Whitney
Concrete Interest
18 januari – 15 februari
Stora Galleriet, vernissage lördag 18 januari, kl.13-16
Medverkande konstnärer: Katarina Andersson, Monica Höll, Anton Lind, Sigrid Sandström och Stanley Whitney.
”I utställningen Concrete Interest har vi som curatorer utgått från ett intresse som vi har haft sedan en längre tid, att göra en utställning vi själva önskat se. Det är en utställning som utgår från genealogier och samtida utveckling inom det abstrakta måleriet. Inte minst i ljuset av det figurativa måleriets dominans internationellt sett sedan mitten på 10-talet, har denna önskan vuxit sig starkare.
En bärande idé har varit en grupputställning över generationsgränser, vilket också speglar förhållandet mellan oss två curatorer. Det är i sammanhanget enormt glädjande att få visa ett internationellt världsnamn och den för det samtida abstrakta måleriet betydelsefulla amerikanska konstnären Stanley Whitney som i mogen ålder röner framgångar och får sitt rättmätiga erkännande.
Koloristen Stanley Whitney förenar den geometriska abstraktionens rutnät, med intuition och poetisk frihet. Att förena Stanley Whitney med starka svenska konstnärskap i utställningen som var för sig undersöker och utvecklar olika aspekter av måleriet; Sigrid Sandström, Monica Höll, Katarina Andersson och den yngsta Anton Lind, möjliggör överraskande möten. Det är också något vi eftersträvar, utifrån att det oväntade ibland behöver hända för att det ska bli riktigt intressant.”
– Magnus af Petersens & Ashik Zaman (Konstnärlig ledare på SKF/Konstnärshuset)
Concrete Interest utgör en del i 2025 års utställningsprogram i konstnärlig ledare Ashik Zamans regi, vilken går under namnet “Omtag, famntag och aunties hand”. Programmet består av en serie fristående utställningar som närmare presenteras inom kort.
Magnus af Petersens är oberoende curator och skribent samt Head of Curatorial Affairs för Arte Collectum. Han har tidigare arbetat som Konsthallschef för Bonniers Konsthall, Senior Curator, Head of Collection för Moderna Museet och Chief Curator för Whitechapel Gallery i London. Han var curator för Nordiska Paviljongen i samband med Vendigbiennalen 2011 och frilanscurator för Future Histories, Palazzo Tre Oci, Venedigbiennalen 2015.
Om konstnärerna:
Anton Lind (född 1990 i Stockholm) är utbildad vid Konsthögskolan i Bergen (BFA) och Kungliga konsthögskolan i Köpenhamn (MFA). Anton är representerad av Björkholmen Gallery och deltar för närvarande i Flat Octopus Painters’ Salon 2024 på Södertälje Konsthall.
I sin process utgår Anton Lind ofta från bildmaterial både från konsthistorien så väl som material från det egna livet; bilder som bearbetas ihop och summeras till enskilda bilder. Målningarna bygger han vanligtvis upp utifrån ett 20-tal förlagor som rytmiskt målas av, en minut per lager. Även rörliga bilder målas i processen av i realtid, och översätts till stilla former. Inspiration kommer ofta från målare från förra sekelskiftet och den abstrakta konstens genombrott, så som Redon, Cézanne, Morandi, Matisse och Leger. Vidare har förgrundsgestalter i den samtida amerikanska konsten; Bruce Nauman, Lee Lozano, Sol LeWitt och Jasper Johns varit betydelsefulla i fråga om metod.
Sigrid Sandström (född 1970 i Stockholm) tog sin MFA vid Yale University. Hon är professor vid Bildkonstakademin i Helsingfors och har tidigare varit professor vid Konsthögskolan i Stockholm samt biträdande professor vid Bard College, New York. Hon ställer regelbundet ut på museer och konsthallar i Sverige och internationellt. För närvarande är hon aktuell med en separatutställning på galleriet Perrotin i Tokyo, och har nyligen även gjort en separatutställning med galleriet i Shanghai. I Stockholm representeras hon av Cecilia Hillström Gallery.
Sigrid Sandström utforskar måleriets många möjligheter och tekniker, från att använda penslar till att hälla, stänka och pressa färgen genom en veckad duk. Likt många abstrakta målare, som t ex. Helen Frankenthaler, så är hon inspirerad av naturen, från planeter och solsystem till smältande glaciärer.
Monica Höll (född 1960 i Västerås) är utbildad vid Kungliga konsthögskolan och École National Superiéure des Beaux-Arts de Paris i Paris. Monica är representerad av Elastic Gallery och har tidigare ställt ut bland annat på Aguélimuseet, Kulturcentrum Ronneby Konsthall, Västerås konstmuseum och Belenius. I Concrete Interest visar hon ett arbete som tagit avstamp i minnen som uppkommit efter den sista bortgångna släktingen på faderns sida. På rå ogrunderad linneduk som för tankarna till förr, gör sig upplevelsen av kurbitsmåleri på möbler, bonader och målningar i tidigare släkthem gällande på nytt, i målerisk abstraktion. I utställningen framhäver hon dukens tredimensionella, materiella kvalitéer, då måleriet söker sig ut sig på golvet. Det slingrande, gestmåleriet kan härleda rötter bortom kurbitsmåleriet även ur Jackson Pollocks drip-paintings och Lynda Benglis ”pours”.
Stanley Whitney (född i Philadelphia 1946) studerade vid Columbus College of Arts and Design och Kansas City Art Institut innan han tog sin MFA vid Yale University 1972. Han gick mot sin tid då han valde att arbeta med abstrakt måleri när många ansåg det vara dött. Först i relativt mogen ålder har han fått erkännande som en av sin generations viktigaste målare och hans retrospektiva utställning How High the Moon avslutade just sin museiturné i USA. Han ställer regelbundet ut på Gagosian och Galerie Nordenhake. Whitney påbörjar alltid sina målningar med ett färgfält i övre vänstra hörnet. Sedan följer ett annat som ett svar – som i sin tur påverkar den första färgen, allt i en jazzinspirerad ”call-and-response”. Rutmönstret, ”the grid”, är vid sidan av monokromen en av modernismens mest radikala idéer vad gäller komposition. Whitney tar den vidare med en lös, intuitiv och lekfull hand, där färgen får styra, inspirerad av Mondrian, Morandi och quiltmakarna i Gee Bend.
Katarina Andersson (född i Göteborg 1960). Efter studier vid Konsthögskolan Valand fortsatte hon vid Royal College of Art, MA, London, där hon tog sin MFA. Hon har haft ett flertal galleriutställningar i Sverige och internationellt samt en större separatutställning på Norrköpings Konstmuseum.
I Stockholm är Katarina Andersson representerad av Galleri Björkholmen. Katarina Anderssons målningar är uppbyggda med 30 – 40 tunna lager äggoljetempera. De subtila skiftningarna i färg skapar rumsligt djup som framträder om man uppmärksamt betraktar dem från ett relativt nära avstånd, under en viss tid. De skapar på så sätt en intim relation till betraktaren.
Press
Läs SVD:s recension skriven av Håkan Nilsson
Läs en recension på Konsten.net