Carl Olof Berg, foto: Martin Brunn.

Carl Olof Berg

  • 2 maj 2015 – 17 maj 2015
  • Övre galleriet

Mellan den 2-17 maj flyttar Carl Olof Berg in i Lilla Galleriet på Konstnärshuset och gör det till sitt eget kontor och showroom. Här kan du träffa konstnären själv, delta i prinsessans Birgittas motionsprogram från 1967, eller bara hänga. Här visas också smakprov på tre olika performances som du sedan kan boka hem till din egen lägenhet kostnadsfritt, som en bibliotekstjänst eller hämtmat. Här följer en kort presentation av dessa tre:

1 Spänsta med Birgitta – För det här performancet behövs en grammofon. Antingen har du en som fungerar hemma eller så tar jag med min bärbara och spelar på. I Spänsta med Birgitta presenterar och framför jag svenska prinsessan Birgittas motions- och bantningsprogram med samma namn från 1967 men bjuder också på några dansprinciper från Isadora Duncan. Det tar ca 30 minuter att Spänsta med Birgitta. Du väljer om du bara vill titta på när jag spänstar eller vara med och motionera. Ingen förkunksap krävs. Jag guidar träningspasset.
2 Har du hört den förut? – För det här performancet behöver du ha ett piano hemma, det kan vara ostämt eller spelas ofta på. Inga problem, det spelar ingen roll så länge det inte är ett elpiano eller en synth. Har du hört den förut? är en 20 minuter lång lågmäld pianokonsert med covers på poplåtar skrivna av män med mitt enmanscoverband Bögen. Du får också önska en låt i förväg som jag tolkar och avslutar konserten med. Låten ska vara skriven av en eller flera män men kan har framförts av vilken person som helst oavsett kön.
3 A guided tour of the Men’s club – För det här performancet behöver du ha 1-5 stycken stolar hemma. Det kan vara köksstolar eller pallar som jag ställer i ordning i ditt kök eller vardagsrum innan jag börjar. Här gör jag ett performance i form av en 20 minuter lång guidad visning på engelska. Jag berättar om olika slutna manliga rum och du eller ni lyssnar och följer med. Jag avslutar den guidade visningen med en kärlekssång på durspelet Marita. Det här performancet har en lägsta åldersgräns på 15 år.

Andrology Showroom är en gratis bokningstjänst där du som privatperson kan boka hem tre olika performance av och med mig, Carl Olof Berg, till din lägenhet.

Om konstnären
Carl Olof Berg forskar om maskulinitet och prestige i sin konstnärliga praktik som performer och koreograf. Med sin egen kropp och dess historia som redskap tolkar han prinsessgymnastik från 60-talet, poplåtar skrivna av män med sitt coverband Bögen men ger också guidade visningar av herrklubbar. Frågor som behandlas är vilka kroppsliga praktiker som skapar och reproducerar manlig prestige. Var, när och hur rubbas de här processerna? Vad sätts på spel i mötet mellan hans kropp, sociala strukturer och rörelse?


Press
Danstidningen http://www.danstidningen.se/2015/05/07/maskulina-normer-och-svensk-husmorsgymnastik/

QX http://qx.se/kultur/28667/carl-olof-lanar-ut-sig-till-intima-hemmamoten

Värmlands Folkblad http://www.vf.se/kultur-noje/ring-sa-dansar-han