Björn Perborg, installationsvy av utställningen "I huvudet på Björn Perborg", 2014.

Björn Perborg

  • 5 apr 2014 – 23 apr 2015
  • Stora galleriet

I huvudet på Björn Perborg

I utställningen kan man följa konstnären från de tidiga performancebaserade monitorverken Underhållning och Torktumlaren via de religiösa symbolerna i FlygfänKrucifix och Airport Chapels till de senare årens animerade, mycket personliga, observationsrapporter. I Geschichten aus dem Koffer agerar en David Attenborough-lik voice-over ciceron i fem sådana berättelser inbyggda i en rejält uppförstorad skulptural scenografi. Även intresset för metakonst och konstnärens ekonomiska villkor finns representerat i form av den ofta efterfrågade Videokonstnären & pengarna. Slutligen visas också ett par helt nya verk, däribland Cuisine Bizarre-köket, en interaktiv videoinstallation i samarbete med Frans Einarsson som möjliggjorts med stöd av Konstnärsnämnden. Många av verken är aldrig tidigare visade i Sverige. Inget verk har visats på utställning i Stockholm förut.

Om konstnären
Björn Perborg är född i Västerås men bor och arbetar på Orust och i Berlin. Efter musikstudier i Örebro och Moskva närmade han sig bildkonsten och tog examen vid konsthögskolan Valand i Göteborg 2003.

Björn arbetar företrädesvis med animation och skulptur och har ofta intresserat sig för hur rörliga bilder kan presenteras rumsligt. Hans verk visas på utställningar, filmfestivaler och TV, både i Sverige och utomlands. De flesta arbetena här är narrativa och använder ett lekfullt och poetiskt språk även när allvarliga ämnen tas upp.

– En stor del av mitt arbetssätt handlar om att betrakta världen utifrån en avlägsen punkt, lite som en antropolog från yttre världsrymden, avslöjar Björn. I huvudet på Björn Perborg är en utmärkt ingång till ett egensinnigt konstnärskap kantat av humor och en envis förundran inför det som tas för givet eller betraktas som normalt.