Gustav Wideberg, detalj, 2024.

Berta Guerra Aredal och Gustav Wideberg

  • 24 feb – 23 mar
  • Stora galleriet

El jardín de Berta/Gustavs dagbok

Öppettider: ons-lörd kl. 12-16
Konstnärssamtal den 23/3 kl. 14.30 med Berta Guerra Aredal och Ashik Zaman
Curator: Alida Ivanov och Ashik Zaman

I utställningen El Jardín de Berta/Gustavs dagbok träffas konstnärerna Berta Guerra Aredal och Gustav Wideberg i ett intergenerationellt möte. Medan Widebergs verk är ett nedslag i en given period av förändring och nytt liv så är Guerra Aredals en exposé som sträcker sig drygt 40 år tillbaka. Wideberg utgår främst från det privata, Guerra Aredal söker efter något allmängiltigt vare sig det är aktivism, spiritualitet eller kroppens varande. De sammanflätas här i att försöka beskriva den mänskliga upplevelsen genom minsta gemensamma nämnare mellan sig såsom färg, form, teckning och kollage.

Om konstnärerna:

Berta Guerra Aredal (f. 1950, Chile) är konstnär utbildad vid fakulteten för konst vid University of Chile och på Konstfack, Stockholm. Hon är verksam i Sverige sedan 1981. Hon har en bred erfarenhet av att arbeta med grafiska metoder, främst inom litografi, bl.a. vid KKV Stockholm och Litografiska Akademien i Tidaholm. Erhållit stipendier för Artists-in-Residence vid Grafikwerkstatt Dresden, La Ceiba Grafica, Veracruz, Mexico och samt som EU-stipendiat vid The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design, Wroclaw, Poland. 2017–2018 erhöll hon årets Litografistipendium från Litografiska museet, Huddinge. Med linjer och teckning som främsta verktyg utforskar hennes konstproduktion kopplingarna mellan hälsa, kropp, samhällets välmående i en transparant dimension. Hon är en av deltagarna i Expertrådet för ”Samlande tankar”, ett treårigt projekt drivet av Grafikens Hus sen 2012.

Gustav Wideberg (f. 1984, Göteborg, Sverige) är en konstnär baserad i Malmö. Han gick ut Gerrit Rietveld Acadmie i Amsterdam 2014 med en BFA i fri konst. I sitt konstnärskap arbetar han främst med skulptur och måleri, där dessa ofta flyter samman. Han hittar materialen i gråzonen mellan stad och natur för att sedan sortera upp det i ett arkivsystem, därefter så kan det bli att materialet får ett nytt liv som en tvådimensionell vägghängd skulptur. 

Wideberg har tidigare ställt ut på olika ställen i Sverige och Europa: bland annat Nomad i Göteborg, dels i grupputställningen 4th Floor ( 2020) och soloutställningen G-zone (2016), på Ellen de Bruijne Projects i Amsterdam (2019) och Tre Kronor i Stockholm (2020), för att nämna några. Wideberg driver också den experimentella plattformen Ugo tillsammans med Mattias Eliasson.

SKF/Konstnärshuset har stöd från Kulturrådet och Stockholms stad.