Barbro Hedström, Duo, 1994.

Barbro Hedström, Ekaterina Lukoshkova och Trinidad Carrillo

  • 16 maj – 15 jun
  • Stora galleriet

Himlakroppar

Vernissage: torsdag 16 maj, klockan 16-19
Övriga öppettider: onsdag-lördag, klockan 12-16 (stängt 6 juni)
Boksläpp av Trinidad Carrillos Oneiromance, lördag 18 maj, klockan 14-16
Curatorer: Ashik Zaman och Alida Ivanov

I utställningen Himlakroppar möts konstnärerna Barbro Hedström, Ekaterina Lukoshkova och Trinidad Carrillo. Sammanstrålningen sker i ett kraftfullt formspråk och visuellt förhöjt bilduttryck, någonstans mellan människa och natur, med ett romantiskt skimmer ständigt närvarande. 

 Titeln anspelar på överjordiska, för blicken abstrakta ting långt bort, men här är det snarare den bokstavliga tolkningen av ordet som står i centrum: himlen och kroppen. Det förtrollande finns som en röd tråd igenom alla tre konstnärskapen, men att magin finns här mitt ibland oss och inte någon annanstans. 

I samband med utställningen Himlakroppar, släpps Trinidad Carrillos senaste bok Oneiromance, lördag 18 maj från 14. Releasen kommer även bjuda på performance av Carrillo, samt ett samtal mellan konstnären och Alida Ivanov.

Om konstnärerna:

Ekaterina Lukoshkova (född 1988, USSR) är en konstnär som arbetar med fotografi, text, video och experimentellt hantverk. Hon är intresserad av livet och dödens materialitet, globala politiska händelsers inverkan på individen och framstegens inflytande på mänskliga uttryck. Ekaterinas verk har tidigare visats på Röda Sten Konsthall i Göteborg, Fifth Biennial of Young Art in Moscow, Russi och CFFi i Stockholm, Sverige. Hon tog examen från HDK Valand 2018 och är baserad i Stockholm, Sverige.

Trinidad Carrillo arbetar med fotografi, film, performance och musik. Den fotografiska delen av hennes konstnärskap är ett pågående arbete genom tiden. De analoga kamerorna hon använder är viktiga verktyg i en magisk process av att fånga ljus på fysisk film och vara tvungen att vänta, oftast i flera månader, innan hon ser resultatet. 

I utställningen visas bilder ur hennes tidigaste arbeten, Braiding, som började 1997 när hon återvände till sitt moderland Peru, där hon började uppmärksamma portaler i vardagen till en drömsk och undermedveten verklighet som pågår i den vakna, med de senaste verken ur sviten Oneiromance där hon undersökt  förhållandet mellan det mänskliga, växter, musik, magi och döden som hörnstenar i livets komplexitet.

Barbro Hedströms konstnärskap spänner över ett brett fält – från små teckningar, skira akvareller eller hastiga skisser, till stora skulpturer med monumental verkan i offentlig miljö.

Exempel på hennes många offentliga uppdrag finns bland annat i Botkyrka, Falun, Skellefteå och Kil – och inte minst i Frövi med den storslagna skulpturen Vingslag för kvinnofängelset Hinseberg. Hon arbetar i olika material, såsom brons, trä, stål, granit och alabaster. Barbro Hedström arbetar samtidigt med målningar i traditionella tekniker och hennes konst visas i separatutställningar och grupputställningar.Barbro Hedström varvar sin egen konst med uppdrag som konstkonsult och står i kontakt med sitt professionella nätverk runt om i Europa och i Asien. Hennes verk hämtar sin kraft ur natur och människa, om egna och världens tillstånd, ofta med ”en mystikers närvaro” som lämnar rum för betraktarens egna funderingar över livet och kärleken. 

SKF/Konstnärshuset har stöd från Kulturrådet och Stockholms stad.