Aleksandra Stratimirović, ur utställningen "Vänta, jag måste tänka", 2015.

Aleksandra Stratimirović

  • 31 jan 2015 – 1 mar 2015
  • Övre galleriet
  • Stora galleriet

Vänta, jag måste tänka

Vänta, jag måste tänka är en utveckling av konstnärens serie My Light Future. Verket utgår från intervjuer med Europeiska barn om livet, deras närmiljö och framtiden. My Light Future initierades av Svenska Institutet 2010 och har visats i Belgrad, Mostar, Bologna, Tirana och Ljubljana.

I Stora Galleriet visas My Light Future i samarbete med Anoda, ett projekt som drivs av Landstinget Dalarna tillsammans med Avesta Art och Film. Texterna i installationen är utdrag ur inspelningar gjorda på förskolor i Dalarna. Efter utställningen i Konstnärshuset fortsätter projektet vidare till bl a Leksand, Smedjebacken och Avesta.

I foajén utanför Stora Galleriet projiceras en animerad version av My Light Future. I Cloud Gazing gestaltas barnens tankar i form av små moln på en klar blå himmel.

I Lilla Galleriet presenteras en installation med material från den nya boken You Say Light – I Think Shadow, ett samarbete mellan Aleksandra Stratimirović och Sandra Praun.

I utställningen Vänta, jag måste tänka öppnar Aleksandra Stratimirović dörrar till världar som lever parallellt med vår vardag. Det svåra förefaller enkelt när vi färdas i Aleksandras olika landskap av berättelser av ljus och mörker

Aleksandras färdbeskrivningsröster:
”Glad? Det var en ganska svår fråga. Vänta, jag måste tänka lite. Jag kommer inte på nåt… Då lägger jag ögonen mot kudden… Månen lyser väldigt bra. Jag vill inte vara där pärlorna finns. Min favoritfärg är regnbåge. Min hjälte ser ut som du. Titta dig i spegeln, då är du upp och ner…”

Välkommen!
Celia Prado, curator/Konstnärlig ledare SKF

Om konstnären

Aleksandra Stratimirović, serbisk/svensk konstnär bosatt i Stockholm, arbetar med bild, textbaserade verk och ljusinstallationer i det offentliga rummet. Hennes projekt är representerade både i Sverige och utomlands; senast i ”Northern Lights” – ett monumentalt ljusverk – på Jardin du Palais Royal i Paris (2014). I Sverige kan man se Aleksandras offentliga utsmyckningar bland annat i Årstadal, på Lund Universitetssjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset och på Länsrätten i Stockholm.

Aleksandra Stratimirović är en aktiv gruppmedlem av SHOMEI-TANTEIDAN (Lighting Detectives), en internationell organisation, grundad av ljusdesigners 1990 i Tokyo. Deras målsättning är att forska kring belysning och ljusmiljö samt att främja ljuskultur.