Mariana Manner, Stillbild ur "Inhopp", (1967/2024), 7 min film, originalformat 16mm. Bilden är beskuren.

Sites of Passage

  • 27 jul 2024 – 31 aug 2024
  • Stora galleriet

Kah Bee Chow, Mariana Manner, Rasmus Myrup och Matilda Tjäder m/ Mathias Tang

Curator: Sara Rossling
Öppettider: onsdag-lördag kl. 12-16

Utifrån arkitekturens förvirrande och avgörande genomtränglighet är Sites of Passage en utställning med verk om flöden, rörelser och konfigurationer som uppmuntrar besökare till rumsliga orienteringar.

Arkitektur kan ses som en förlängning av människokroppen och arten som sådan jämfört med djur som snarare lever sin form. Som sociala och kulturella varelser i ständig förvandling använder vi byggda miljöer som redskap för att passera trösklar. Samtidigt medför den mänskliga skalan som standard kroppsliga egenskaper hos byggnader och skapar asymmetriska gränser för vem och vad som kan passera. För att ett biologiskt liv ska överleva kräver arkitekturen en fri passage mellan inne och ute, vilket möjliggör en livsviktig rörelse från skyddad till bar himmel.

Utställningen består av befintliga och nya verk, några är utvecklade i dialog med byggnaden. Två öppna balkongdörrar skapar en lätt bris i galleriet och läcker ljud från gatan utanför.

Program

16 AUG 12-12:30 Curatorledd visning av utställningen.

I samband med utställningen görs ett samarbete med Kungl. Konsthögskolan och Index och sommarkursen Text as Artistic Material. Genom en workshop tillsammans med studenterna formuleras korta texter om utställningen som sedan formar en längre utställningstext besökaren kan ta del av.

Om konstnärerna

Kah Bee Chow är en konstnär från Penang, Malaysia och Auckland, Nya Zeeland som bor i Malmö. I sin praktik arbetar Chow ofta med former från skyddande arkitektur och intresserar sig för former som skyddar kroppen så som sköldar och skal. Även arkitektoniska mekanismer som att kapsla in och skapa inhägnad, med särskilt fokus på särdragen utrymme och plats. Hennes konst har visats i Moderna Museet i Stockholm, Malmö Konsthall, Den Frie i Köpenhamn, Künstlerhaus Bregenz, Te Tuhi i Auckland, Tranen Contemporary Art Centre i Hellerup, Signal – Center för samtidskonst i Malmö, Rupert i Vilnius, Magenta Plains i New York, Tom Canvas i Malaysia med flera.

Mariana Manner är en konstnär med en lång karriär, bosatt i Lund. Som ung var Manner assistent till keramikern Inger Person som fick en avgörande betydelse för hennes konstnärliga utveckling. Efter 70-talets studier på Grafikskolan Forum i Malmö blev grafik Manners huvudsakliga medium. Hennes praktik har även kommit att omfatta såväl måleri som skulptur med motiv från människan och naturen med intresse för det organiska och sinnliga. Parallellt med grafiken skapade hon även kostym för scen och film. Senare kom hon att illustrera och färgsätta arbeten för arkitekterna Bernt Nyberg och Sigurd Lewerentz, som visats i ArkDes utställning om Sigurd Lewerentz och i filmen Lewerentz Divine Darkness av Sven Blume. Våren 2024 realiserades en skiss från 1969 av Nyberg och Manner för ett offentligt verk i Lund.

Rasmus Myrup är en dansk konstnär bosatt i Köpenhamn, vars verk söker efter bräckligheten och den potenta potentialen i etablerade uppfattningar. Genom att mixtra med våra idéer om folklore, växter, historiens hegemoni och språkets flyktiga natur, försöker han omforma forskningen och det djupt förflutna i en relaterbar form, så att vi kan känna och uppleva på nytt det vi redan känner till. Genom skulptur, teckning och måleri brottas Myrup således med hur formbar upplevelsen av att vara människa är – och hur mottaglig den är; när det är som värst, genom manipulation och som bäst, genom förändring.

Myrup har senast ställt ut på La Criée i Rennes, 1646 i Haag, Museum Sønderjylland i Tønder, O-overgaden i Köpenhamn och på GIBCA, Göteborgs internationella biennial för samtidskonst.

Mathias Tang är en bildkonstnär baserad i Köpenhamn. Hans arbete undersöker bildstrategier genom en mängd olika medier. Tang har ett brett intresse för tolkning och översättningar av gester inom teknik, och begrepp i naturen är grundläggande för hans praktik. Hans senaste utställningar inkluderar: Vermland i Köpenhamn (källaren), Skēnē i Malmö, RPS Gallery i Tokyo, HGB Gallery i Leipzig, Kunstverien Siegen i Siegen.

Matilda Tjäder är en konstnär som bygger fiktiva världar genom ljud, performance och rörlig bild. I sitt arbete utvecklar hon experimentella miljöer där det välbekanta möter det okända, individen möter kollektivet och minnen med frånvaro av känsla. Genom att ansluta till befintliga infrastrukturer kan hon revidera deras osynliga protokoll och design via storytelling, omgivande installationer och absurda scenarier. Hon är del av den oberoende radiostationen Retreat Radio genom vilken hon presenterar den månatliga ljudserien ”Scaling” som hon initierat och skapat, och arrangerar på olika platser i Malmö.

2022 släpptes hennes debutalbum ”Clones” – en ljudfiktion med 20 spår/kapitel – och 2020 släpptes ”Music for 1 Piano and 4 Hands” – ett samarbete mellan henne själv och Alex Pierce/Yem Gel – på ArachHe. Senaste och kommande utställningar och performance inkluderar: skēnē i Malmö, Lagune Ouest i Köpenhamn, ICA i London, Skånes Konstförening i Malmö, Le Bourgeois i London, BIZARRO i Köpenhamn, Norbergfestivalen, Cell Project Space i London, Ashley i Berlin, MOCA i Los Angeles med flera.

English version here.

SKF/KONSTNÄRSHUSET och utställningen får stöd från Kulturrådet, Stockholms stad, Malmö stad, ingår i ett samarbete med NKF (Nordiska konstförbundet) och är sponsrade av ArtMove.