Balkongen, mörkrummet och marsvinet i Hannover
Svenska Konstnärernas Förening har glädjen att presentera en nyproducerad utställning av konstnären Andreas Gedin.
Balkongen, mörkrummet och marsvinet i Hannover, Andreas Gedins konstprojekt inklusive en artist’s book, utgår från tre konstnärer och deras verk. Det handlar om konst och gränslösa konstnärskap som expanderar och annekterar sin omgivning, och om relationen mellan det privata och det offentliga.
Projektet är också i sig ett exempel på detta gränslösa beteende. Balkongen får här vara en brygga mellan en sluten och individuell huskropp och den delade offentligheten.
I Konstnärshusets stora sal tolkas och återskapas butiksinnehavaren och amatörkonstnären Chonglis (född 1957) verk. Projektet påbörjades under Andreas Gedins IASPIS-stipendium i Beijing 2016 och arbetet fortsatte under en vistelse där 2017.
Chongli har klätt in sin butik med fotografier av honom själv i olika offentliga sammanhang blandat med enkla, traditionella målningar. Bilderna hänger utomhus och bleknar i sol och regn bland växter och levande djur – burfåglar, kaniner, syrsor, hönor m.fl. – i butiken i hjärtat av Beijing.
I den bok som är en del av utställningen får Chongli sällskap av dadaisten Kurt Schwitters (1887–1948) och hans expansiva installation Merzbau samt den polsk-amerikanske författaren Jerzy Kosiński (1933-1991) vars författarskap spillde över i hans liv och omvänt. I boken varvas fotografier med ett antal korta sammanhängande essäer om dessa konstnärer och vidare till ämnen som predikstolens historia, postmodern arkitektur, marsvin och en grötskulptur.
Om konstnären
Andreas Gedin har ställt ut nationellt och internationellt sedan början av nittiotalet och har sedan dess arbetat idébaserat men också med konstens estetiska uttryck. Han har deltagit i större sammanhang som Modernautställningen och Göteborg International Biennial for Contemporary Art och ställt ut separat på museer, konsthallar och konstnärsdrivna gallerier som Malmö konstmuseum, BildMuseet, Index och Färgfabriken. 2019 utsågs han till Sveriges första docent i fri konst.
Recension i konsten.net
Recension i Aftonbladet
Recension i DN
Tack till Konstnärsnämnden/IASPIS
Celia Prado, curator/ konstnärlig ledare SKF