Projektbeskrivning

SKF/Showroom visar regelbundet verk av medlemmarna i restaurant KB:s matsalar.

Utställningarna med Magnus Carlén och Maria Montner pågår f.n.

verkförteckning

Stora Matsalen: Magnus Carlén

Om Magnus Carlén
Konstnären visar oss hur man gör för att känna med ögonen. Det oskarpa bruset i målningarna retar ögonen på ett nästan smärtsamt vis tills vi inser att det är bättre att kapitulera inför det faktum att inget omedelbart finns att gripa. Vi måste låta blicken, ögats muskler, slappna av och istället omfamnas av färgen och ta emot dess beröring… I den stund man förmår att släppa begäret efter en förklaring öppnas porten till ett annat rum av upplevelser. Det ordlösa som kan sökas på gränsen mellan det privata och det gemensamma.
Susanna Slöör (utdrag från www.omkonst.se)

Kort CV

Magnus Carlén, född 1960 i Stockholm. Bor och arbetar i Stockholm
Masterexamen 1992 på Kungliga Konsthögskolan Stockhom, måleri. Konstnärlig verksamhet med utställningar runt om i Sverige och utomlands. Konstnärliga gestaltningsuppdrag bla för Karolinska sjukhuset, Huddinge sjukhus, Uppsala akademiska sjukhus, Sundbybergs kommun och Statens Konstråd/Nora Kommun. Konstrådgivare åt SL för Citybananprojektet.
Vid sidan av detta stor erfarenhet från 100-tals fasadfärgsättningar av byggnader från 1600-talet och framåt samt nybyggen. Utformat ett flertal färgplaner för hela bostadsområden och utarbetat gestaltningsprogram. Anlitad som sakkunnig i färgsättningsfrågor av Stockholms stad. Bland färgsättningsuppdragen kan nämnas färgplaneringen av Sickla Kaj och Sickla Kanal som fick Kasper Salinpriset 2005.

www.magnuscarlen.com

Lilla Matsalen: Maria Montner

Ur serien Grogrund

I serien Grogrund låter Maria Montner ytan visa upp sig som en värld av djup och rymd. Hon låter objekten delvis lösa upp sig och leka sig in i nya identiteter, ibland i skuggan, ibland i den ljusa luften.

Maria Montner (f.1959) bor och arbetar i Stockholm och har en MFA från Konstfackskolan. Hennes verk är inköpta av bl.a. Statens Konstråd, Region Stockholm, Region Uppsala, Region Sörmland, Region Östergötland, Västra Götalandsregionen samt flera kommuner i Sverige.

CV Maria Montner

Tidigare utställningar på KB

Cia Kanthi, KB SKF/Konstnärshuset
Humlan Lange, KB SKF/Konstnärshuset

Utställningarna med Cia Kanthi och Humlan Lange hade vernissage måndag 25 nov kl 17-19

Stora Matsalen: Cia Kanthi 

Blind Spot, I didn’t know their stories but we had the same eyes (2019)

På KB visar konstnären Cia Kanthi utvalda delar av sin konstinstallation Blind Spot, I didn’t know their stories but we had the same eyes (2019). Fotografierna är från analoga negativ, tagna med stor samt mellanformatskamera. 

Materialet är från de människor som i skymningen kommer ut för att fiska i Malmös industrihamnar. Blind spots i vår perception samt hur de yttrar sig i våra berättelser, hur historia skrivs och minns är återkommande teman i Kanthis konstnärskap. 

Hon fascineras även av de fria zoner som finns i vårt samhälle, där hon ser sin egna konstnärliga praktik som en sådan. Verk från Blind Spot, har tidigare visats på Skissernas Museum, i utställningen FLUX samt hela installationen gick att se under Cia Kanthis masterutställning på gallerie KHM2, Malmös Konsthögskola nu i våras.

Lilla Matsalen: Humlan Lange 

Dagslända
I mitt måleri vill jag gestalta det tysta rummet som kan uppstå i mötet mellan individer.Att hitta utryck i det lilla, det som ligger bakom eller mellan det omedelbara. Det som inte syns men som upplevs.

Mina figurer tar ofta skepnad av mig och min familj, men det jag vill att de ska uttrycka är allmängiltigt. Känsla och stämning gör att personerna jag porträtterar egentligen kan vara vem som helst, det är upp till betraktaren att avgöra.

Humlan Lange

 

VERKLISTA KANTHI OCH LANGE

Måndag 23 september kl 17-19 var det vernissage för Karl Patric Näsman och Susanna Salifou Nygren

Karl Patric Näsman- Stora matsalen

 In Praise of Shadows

In Praise of Shadows kan ses som en hyllning till det förgängliga och opolerade, att se det vackra i mörkrets skuggor – en avsägelse av det subjektiva avtrycket i måleriet och istället betona det vardagliga och det förbrukade vi har omkring oss.

I sina arbeten har Näsman sökt tyger han funnit intressanta i både dess materialitet eller mönster, att de skulle ha ”måleriska” eller ”abstrakta” kvalitéer över sig. Därefter kombinerades tygerna ihop i Näsman’s ateljé utifrån dess färg och textur, ett arbete som förlitade sig på kvicka och intuitiva beslut.

Karl Patric Näsman har inför denna visning haft KB’s matsal i åtanken och jämställer själva processen med matlagning. Likaväl som när man lagar en rustik gryta krävs det råvaror som måste förberedas, stekas, kokas, smaksättas och med rätt timing hitta en balans mellan olika smaker. Så kan man se dessa taktila material som Näsman har rivit upp, bearbetat, blötlagt och färgat som sina egna råvaror som han kombinerar ihop med sina redskap för att hitta rätt harmoni av färger och texturer.

Karl Patric Näsman (f. 1986, Örebro) bor och arbetar i Stockholm och har en MFA från Konstfack. Hans arbeten har visats i solo- och grupputställningar i Sverige och internationellt i Crans-Montana (CH), Shanghai, Tokyo och Utrecht. 2016 var Näsman en av Fredrik Roos stipendiaterna och presenterade sitt arbete på Moderna Museet Malmö.

CV Karl Patric Näsman (PDF)

 

Susanna Salifou Nygren- Lilla matsalen

OMTAG

Salifou Nygren visar arbeten i akvarell, torrpastell och collage. Hon har under en längre tid samlat på sig en palett av papper från olika sammanhang. Med varierande strukturer och materialiteter mer eller mindre igenkännbara. Intuitivt sätter hon samman bitar av papper till små kluster där ytornas sampel skapar egna små världar. Tillsammans med akvarellens mer flödiga och sinnliga kvalitéer och med färgernas rumsliga och mentala egenskaper skapar hon bilder av platser, rum av fragmenterade tillstånd.

 

VERKFÖRTECKNING


 

 

Måndag 13 maj var det vernissage för Olivia Pettersson Fleur och Lena Hjelm.

Zen Arcade

I’m an electric plug
I provide the juice
To live through what the juice provides 
A lot of parallell processes 
I guess all the signals turn to one noise 
One experience 
Plings to Pong 
Hyper manual and quasi digital 
Some have skill and the rest is random 

Olivia Pettersson Fleur

Lena Hjelm visar grafik i form av gicléer. Där får färg, yta och stofflighet samverka med människan och rummet. Gestalten rör sig ensam eller i samspel med andra. Likt en koreografs arbete med dansarens olika kroppar i miljöer arbetas bilden fram med stegvisa förenklingar av rörelsen.

Lena Hjelm bor i Stockholm är utbildad på Konstakademien i Köpenhamn och Konsthögskolan i Stockholm. Förutom grafik arbetar hon även med måleri.

VERKSLISTA

Bengt Jahnsson-Wennberg är född 1965, gick ut Umeå Konsthögskola 1993 och har sedan dess varit verksam. Det huvudsakliga uttryckssättet är måleri, gärna i stora format och ibland i installationer, en slags tredimensionella målningar.

Utgångspunkten är ofta nedskrivna minnesbilder, vilket ibland ger målningarna ett ”litterärt” drag. De kan vara som små berättelser utan egentlig handling, en slags hållplatser där olika destinationer och tanketrådar knyts samman. Han arbetar även med skönlitterär text och har tidigare gett ut en roman och en diktsamling.

Anna Nordin visar objekt i form av utsågade siluetter – fria former för fria tankar. Lek och allvar, lätthet och tyngd, solitärer tillsammans.

Idéer till teckningar och former kan komma från moln, små fläckar på marken eller detaljer man får syn på i naturen. Nordin bor i Stockholm, är utbildad på Konstfack och har gått en projektutbildning i grafik på Konsthögskolan, hon har också jobbat som naturvetenskaplig tecknare.

Verksförteckning (PDF)

Peter Wiklund
Helena Norell

Stora Matsalen: Peter Wiklund

Peter Wiklund intresserar sig för former som liknar tecken och symboler, ungefär som ett alfabet. Formerna kan renodlas och användas likt byggelement för att bli konstruktioner – eller särskiljas för att utgöra solitärer. I hans konstnärskap sker en korsbefruktning mellan artificiella byggstenar, rör, ledningar och organisk natur.

Lilla Matsalen: Helena Norell

Jag ville måla en stjärna eller en flagga som sprängde utåt. Jag ville göra en ram av fält, jag skulle göra cirklar och färg som faller både uppåt och nedåt. Jag målade färgfält och skuggor av humor och allvar, styrka och fåfänglighet. Klumpigt med noggrannhet. Med möda och lätthet tog jag mig fram över falluckor och andra överraskningar tills det som fanns kvar både sög inåt och blåste ut.

Helena Norell CV

Verksförteckning Peter Wiklund och Helena Norell

Bild: Erik Jeor, No 22, detalj, 76 x 56 cm, akvarell på papper, 2009-2018
Bild 2: Interiörbild från KB
Bild 3: Bild från Showroom och Hedwig Edsforth

Erik Jeor: Vernissage & konsert

Till hjärtat gående
onsdag 10 oktober kl 17- 20

Nya akvareller av Erik Jeor på KB
konsert: kl 18.00

Medverkande musiker vid konsert : Konrad Agnas, Johan Graden och Torbjörn Zetterberg.
Utställningsperiod : 10:e oktober -24:e november, 2018

I samband med vernissagen presenteras en publikation med utställningens målningar formgivna som vykort. Vykortens baksida utgörs av handskrivna sångtexter från Eriks aktuella EP ”Röda singlar”.

“Finns det ett steg inom målningens rum till mitt hjärtats rum?
Erik Jeor målade ett brev till sin far. En akvarell på papper (Brev till far, 2009). Ett sätt att postumt umgås med Hans som inte är i livet längre. Det paradoxala i att komma närmare en person genom att dra sig undan till skapandet. Koncentrationen i studion kräver avhållsamhet och från denna kan man hedra det man inte längre kan nå på annat sätt. Minnet som inkarneras i varje penseldrag.” / Elvire Soyez och Per Samuelsson

Parallellt med verksamheten som bildkonstnär har Jeor en uppmärksammad karriär som musiker och sångare. Kritiker har pekat på det drömska i hans musik. Dessa ord kan också användas för att beskriva Jeors akvareller som ”svävar i en rymd eller submarin värld, mellan form och formlöst, kropp och landskap, abstrakt tecken och figur. Mellan apokalyps och lycka. Svävande, simmande – men de har uppstått ur den rinnande färgens gravitation, dess egen fysiska tyngd”  / Peter Cornell.

Erik Jeor, född 1974, bor och arbetar i Stockholm. Han har en masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan. Hans verk är aktuella för Art021 (Shanghai) 9-11 november 2018. Tidigare har Jeors verk visats av Moderna Museet, Bonniers Konsthall, Volta NY 2018 (New York), Galerie Ora-Ora (Hong Kong), Allegra LaViola Gallery (New York), Galerie Benoni (Köpenhamn), Göteborgs Konstmuseum, Malmö Konstmuseum, Angelika Knäpper Gallery, Lars Bohman Gallery, Södertälje konsthall, Eskilstuna Konstmuseum, Länsmuseet Västernorrland och Art Cologne in Köln. Han finns representerad i samlingar som bl.a. Moderna Museet, Malmö Konstmuseum, Sundsvalls Museum, Sveriges Radio och har utfört en offentlig utsmyckning för Karolinska Institutet.

Installationsbilder är tillgängliga efter vernissaget på erikjeor.com och konstnarshuset.org
Vänligen kontakta Hedwig Edsforth: showroom@konstnarshuset.org för vidare information

Erik Jeor PDF

Vernissage måndag 3 sept kl 17-19:

I Stora Matsalen visas verk av: Maija Lempiäinen.

I Lilla Matsalen visas verk av Jakob Anckarsvärd.

Utställningarna pågår t.o.m. 6 oktober 2018

VERKFÖRTECKNING (PDF)

CV Maija Lempiäinen

OM Maija Lempiäinen

CV Jakob Anckarsvärd

OM Jakob Anckarsvärd

Information

Göran Uby

Telefon:
08 611 72 32
070 581 26 45

E-post:
showroomAT
konstnarshuset.org

Vernissage måndag 14 maj kl 17-19:

Germund Lindunger 14/5 – !6/6.

I Lilla Matsalen verk ur Showroom av SKF.s medlemmar: Madeleine Aleman, John Eyre, Jens Ferm, Carina Moberg–Eyre och Christina Thomas Dahlberg.

Germund Lindungers CV

19 mars – 12 maj 2018

I Stora Matsalen visas verk av Armin Dröge.

I Lilla Matsalen visas verk av Anton Wiraeus.

Armin Dröge information, CV

Anton Wiraeus CV

VERKSFÖRTECKNING

 

INFORMATION

Göran Uby
Telefon: 08 611 72 32 eller 070 581 26 45
E-post

 Vernissage på KB måndagen den 18 december kl. 17-19: En samlingsutställning med fotobaserad konst. I Stora Matsalen visas verk av: Ove Carlson, Katerina Mistal, Johanna Schartau, Peter de Ru, Dan Utterström och Ewa-Mari Johansson. I Lilla Matsalen visades Ingrid Jonsson verk i blandteknik på akrylglas. Se bild ovan.

VERKFÖRTECKNING HITTAR DU HÄR


Gästutställare 4 september – 14 oktober 2017:

Från 4 september till 14 oktober ställde Konstnärsbaren ut ett urval av Marcus Nybergs samlade verk. Mötet mellan människa och natur går som en röd tråd genom utställningen, som visar en rad av konstnärens porträttserier samt ett urval från hans landskapsfotografi.

“Nordahl & Nyberg” är en serie som visas i Stora Matsalen – ett samarbete mellan konstnären Marcus Nyberg, och formgivaren Moa Nordahl, våren 2017. I serien kombineras Marcus drömska och ibland melankoliska porträtt med Moas känsla för levande växtlighet och taktilitet. Besökaren lockas in i en poetisk men mörk värld, där människan interagerar med naturen, men aldrig riktigt gör den till sin.

I serien “Mountain” (Stora Matsalen) tagen i Norra Kina, lyfter konstnären blicken 10 000 meter och betraktar stillheten ovan molnen. Sett uppifrån verkar världen mycket enklare och friare, och vi kan röra oss mot horisonten utan begränsningar.

I Lilla matsalen visas serien “Sorti”. I dessa bilder utforskar konstnären vårt förhållande till de människor som stått oss nära och hur vår relation till dem fortsätter leva och utvecklas även efter att de gått bort.

Marcus Nyberg

Marcus Nyberg är en svensk fotograf, sedan några år tillbaka verksam i Berlin. Efter sina studier vid Gamleby Fotoskola har han bland annat ställt ut på Åmåls och Uppsala fotofestivaler samt i en grupputställning på Valand. Marcus fotografi inspireras ofta av klassiskt måleri, och han arbetar med ljus och mörker för att uttrycka en stilla distans mellan betraktaren och objektet. Med sin avskalade estetik fångar hans verk ofta en poetisk stillhet, som både bjuder oss in i konstnärens värld och samtidigt påminner oss om att vi aldrig kan nå in i någons innersta.

hello@marcusnyberg.se

instagram: marcus.nyberg

marcusnyberg.se

Moa Nordahl

Moa Nordahl är en svensk formgivare och stylist som är verksam både i Oslo, Köpenhamn och Stockholm. Sedan en tid tillbaka arbetar hon som grafisk designer för norska Snøhetta. Vid sidan av sin grafiska karriär är hon verksam med växtstyling för både evenemang och fotografi. I sina arrangemang skapar hon scener med djup, naturligt liv och textur av levande växter och blommor.

moa.nordahl@gmail.com

instagram: __everythingreen__


Gästutställare 28 april – 21 juni 2017:

Daniel Jouseff
Sah Al Nom | Good Morning

‘an infinite sphere, whose centre is everywhere and whose circumference is nowhere’
While boundlessness is a characteristic of the empyrean, bounds are the defining
characteristic of our reality. Not only the bounds we draw in the world, separating
one thing from another, but the boundaries we draw within ourselves.
What belongs here, what must be ejected outside the circle of our self? What remains
inside the circle is us, what is outside the circle is ‘the other’.
The sword and the dagger have symbolized the ability of reason to divide the world
into ever decreasing parts within the mystic traditions. If the cut is suggestive of
division, is the rubbing out of the line a healing, by making something whole again?
The question Daniel has chosen to address is where to place the cut, and how it
affects us. How and where people divide themselves from the world comes to define
how we interact with what remains outside our bounds.

VERKLISTA

Vernissage på KB måndagen den 12 februari kl 17-19

I Stora Matsalen visas verk av Hans Åkerlund.

I Lilla Matsalen visas verk av Vidar Sörman.

Hans Åkerlund information, CV

Vidar Sörman information, CV

VERKSFÖRTECKNING

Tidigare hängningar på KB

Cecilia Lindborg

Måndag 6 mars presenterar vi en ny hängning på KB med vernissage kl. 17 – 19. Utställningen pågår t.o.m. 22 april.

Cecilia Lindborg visar måleri i Stora Matsalen. Se bild ovan: Olja/collage på pannå, 160×61 cm.

Vinter

Snön faller. I snön ser man spår, avtryck av alla djur och människor som rört sig över marken, i flera lager, händelser som gjort avtryck, en tidsbeskrivning.
Landskapet, snöklätt i den stränga kylan är overkligt vackert. En frusen, obefolkad värld. Samtidigt känns denna värld spännande, den är dold…liksom förseglad, utraderad och hemlighetsfull.
Vintern, mörkret och kylan för mig närmare rädslan, osäkerheten, skörheten inuti.
Rädslan för det som är okänt och främmande. Jag måste skydda mig, klä på mig ordentligt, överleva.
Det är som om det till slut, vid en viss punkt vänder. Som om man till slut vänjer sig vid eländet, hittar en slags nollpunkt. En vägg, ett motstånd som man antingen får ge upp inför eller acceptera. Man vill leva och man har vant sig vid dessa bistra villkor, en slags anpassning, en förmåga som allt liv som vill fortleva har.
Cecilia Lindborg

Cecilia Lindborg från Lund, född 1959. Är numera bosatt och verksam i Stockholm.
Utbildad på Konstfackskolan, måleri 1995-98. Hon har ställt ut regelbundet i Sverige och internationellt. Senast på Galleri Argo i Stockholm. Hon är representerad på Universitetssjukhuset i Linköping/Landstinget Östergötland. För mer information se: www.cecilialindborg.se

Lilla Matsalen

I Lilla Matsalen visas ett urval verk från SKF/Showroom av: MonaLisa Brieditis, Mia Vendel, Fredrik Lindberg, Lars Wikström och Katerina Mistal.

VERKLISTA (PDF)


Johan Petterson visade oljor och akvareller i Stora Matsalen (bild ovan).

I Lilla Matsalen visades ett urval verk från SKF/Showroom av: Barbro Andersson, Eva Ljungdahl, Helene Hortlund, Acke (Axel) Nordström och Jan Runefelt.

Utställningen pågick t.o.m. 4 mars (FÖRLÄNGT!).

Verkförteckning

Om Johan Petterssons måleri:

Med Flores-målningarna bygger Johan Petterson alldeles avsiktligt en bro till det holländska 1600-talet, de stora blomsterkompositionernas klassiska århundrade. Att knyta an till traditionen är typiskt för hans sätt att arbeta. Inte för att han hör hemma bland ”det-var-bättre-förr”-anhängarna, utan för att traditionen är högst användbar som språngbräda framåt.

Britte Montigny

Johan Petterson är född 1957, bosatt och verksam i Stockholm och Skåne.

Utbildad på Konstfackskolan, måleri 1977-83. Har ställt ut regelbundet i Sverige och utomlands sedan mitten av 1980-talet. Han är representerad på ett stort antal museer, landsting, kommuner samt Statens konstråd. Har utfört offentliga gestaltningar för bl a Karolinska sjukhuset i Huddinge och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Johan Petterssons hemsida