Maria Lilja, Cutting Up

Maria Lilja, Cutting Up2019-04-23T07:57:58+00:00

Projektbeskrivning

Maria Lilja, Cutting Up

Maria Lilja, Cutting Up

11 – 21 april

Lilla Galleriet

Lördag 13 april kl 15 presenterar Maria Lilja sin utställning Cutting Up.

Fri entré. Alla välkomna!

Svenska Konstnärernas Förening har glädjen att presentera Cutting Up, en nyproducerad utställning av konstnären Maria Lilja. Cutting Up består av abstrakta, textila, landskapsmålningar som bildar en flygkarta över ett imaginärt avstyckat land.

Maria Lilja om Cutting Up

… Den här idén har jag haft i mer än 10 år. Feminismen handlade då fortfarande mer om kvinnor än om män. Jag reagerade på att män alltid har uniformer och ska likna varandra, medan en kvinna inte får ha samma kläder som en annan kvinna i samma rum. Tankegången då var att när männen befriat sig från sina bojor kommer de börja klä sig mer originellt. Om man gör ett överslag hur många kostymer det finns i världen kommer man fram till ca 1,5 miljarder som snart blir över. I fint ylletyg! Så varför inte sy om dem till filtar. Titeln Cutting Up lånade jag från Valerie Solanas bok Cutting Up Men som hade kommit ut i nyutgåva några år tidigare. Nu många år senare, har vi en mycket större debatt om mansrollen. Verken handlar fortfarande om det, men kan också läsas mindre konceptuellt och snarare som måleri. Jag upplever dem som stora landskapsmålningar typ flygbilder. När man börjar sprätta i kostymerna märks det också hur vackra färgkombinationer det finns i relationen yttertyg, foder, stoppningar och fickor. I en ordinär kostym är det ungefär 5 kvadratmeter textil.

Maria Liljas verk finns bland annat representerade på Kulturdepartementet och Scenkonstmuseet i Stockholm; hon har undervisat på Konsthögskolan och Konstfack. För mer information se: http://www.lilja.be

Celia Prado, curator, konstnärlig ledare SKF

Vernissage 11 april kl 17–20

Stora Galleriet

ÖPPET:

11-21 april 2019

Fre-sön: 12-16
Onsdag 12-17
Skärtorsdag: 12-16
Långfredag STÄNGT
Påskhelgen: lö–sön 12-16