Projektbeskrivning

Jörgen Svensson

 

Recension i Dagens Nyheter

Recension i konsten.net

Recension i omkonst

Utställningen invigdes den 9 november 2017 av konstnären Jan Håfström.

Flera av Jörgen Svenssons verk har varit projektbaserade i en social och politisk kontext. Han har beskrivits som en svensk pionjär inom detta konstnärliga fält.

J. Svensson fick stor uppmärksamhet för sin tid som rådgivare åt dåvarande kulturminister Margot Wallström, ett uppdrag till vilket han förhöll sig till såsom till ett konstprojekt, och där hans dagboksanteckningar senare resulterade i projektet VI – ett multimediaverk vilket bestod av text, bilder och musik.

Stort genomslag fick också hans projekt Regeringsmiddag, då han bjöd in delar av den svenska regeringen till en restaurang i Stockholm för att äta middag med allmänheten.

Public Safety var ett möte mellan den internationella samtidskonsten och den lilla bruksorten Skoghall i Värmland – ett projekt som Svensson initierade och organiserade.

Vid sidan av arbetet med de återkommande projekten och uppdragen har Jörgen Svensson målat. Med en uppväxt i en svensk bruksortsmiljö och med en konsthantverkstradition i bagaget ligger hans måleri nära textilkonstens formspråk.

Och J. Svensson målar ofta med hjälp av en injektionsspruta, den precisa tekniken skapar en illusion av broderi. Men injektionssprutan har också har en djupare innebörd för honom: Många av dem som han växte upp tillsammans med på bruksorten under 60 – 70-talet gick förlorade i missbruk.

Utställningen på Konstnärshuset är baserat på Svenssons måleri, vilket sällan visats. Det är 25 år sedan konstnären ställde ut målningar i Stockholm.

Jörgen Svensson är bosatt och verksam i Göteborg. Han utexaminerades från Akademi Valand 1989. 1996-2002 var han professor på samma skola och 2002-06 professor vid Konstakademin Trondheim.

Mer information

Celia Prado curator, konstnärlig ledare SKF

Stora Galleriet

9 november – 3 december