Projektbeskrivning

Stora galleriet: Felix Gmelin
Det du ser och det du läser är inte det som händer
15-30 januari 2020

 

Öppet efter överenskommelse: fre-lör, 12-16
Boka tid för ditt besök en dag i förväg genom att mejla konstnarligledare@konstnarshuset.org

 

SKF/Konstnärshuset har glädjen att presentera Felix Gmelins utställning Det du ser och det du läser är inte det som händer. Titeln är ett översatt citat av Donald Trump från en av den förre presidentens många och långa tirader om media. 
 

Gmelin har organiserat sin utställning utifrån en närmast surrealistisk logik, vilken utgår från en kammarensemble framför sin dirigent. Besökaren kommer in bakom dirigenten och möts av  nio notställ i en båge, en så kallad nonett, med 1,5 meter mellan varje “kammarmedlem” men istället för noter är målningar och texter utplacerade på varje ställ. 
 

Installationen speglar vår samtid med inspiration hämtad från det vi dagligen konfronteras med i sociala medier, tv, tidningar och ute i det offentliga rummet. Felix Gmelins verk liknar memes på internet och fångar de kriser, företeelser och rörelser som kännetecknar det nya 20-talet: klimatkrisen, BLM, #metoo, foliehattar, cancel culture och covid-19.
 

Skribenten och curatorn Nora Arrhenius Hagdahl har bjudits in för att skriva utställningstexten som kan läsas här.
 

Felix Gmelin (f. 1963) är känd för Konstvandaler och en av få svenska konstnärer som bjudits in att delta i Venedigbiennalen två gånger, 2007 och 2003, där han visade videoverket ”Färgtest, den röda fanan II”, 2002, som bygger på den tyske filmaren Gerd Conradts Farbtest – “Die Rote Fahne” från 1968, och som även ingick i Moderna museets stora ”Modernautställningen”, 2006. 

Gmelin är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan, Stockholm, 1983-1988. Han är representerad på bland annat Göteborgs konstmuseum och Moderna museet.