Projektbeskrivning

Dan Utterström

 

Recension i omkonst

Dan Utterströms måleri, offentliga utsmyckningar och videoinstallationer berör ofta rumslighet och existentiella frågor. Utställningen Fotografier är konstnärens första omfattande och platsspecifika solopresentation i Stockholm och består av en svit nya verk.

På Sachsska Barnsjukhusets neonatalenhet, avdelning 61, på Södersjukhuset i Stockholm återfinns en av Utterströms konstnärliga gestaltningar: Så nära ett under man kan komma. Här reflekterar konstnären kring närvaro, seende och minne:

…Nästan, någonstans mellan att vara och inte vara, i ett tillstånd bortom orden. Så nära vi kan komma det obegripliga, detta som vi alla bär med oss tills vi sluter ögonen…

I utställningen Fotografier fångar DU frusna ögonblick av minne, ljus och mörker i ett tillstånd bortom orden, och låter betraktaren skymta konturerna av en gömd värld av betydelser i tingen… i det vardagliga.

Dan Utterström har bland annat ställt ut på Galleri Andersson/Sandström, Norrtälje konsthall, Susanne Pettersson Gallery, Galleri Stefan Andersson, Overgaden, Institut for Samtidskunst i Köpenhamn.

Celia Prado curator, konstnärlig ledare SKF

Fotografier

Stora Galleriet

31 augusti – 24 september