Projektbeskrivning

Carl Olof Berg

Andrology Showroom

Lilla Galleriet
2–17 maj 2015

Fotograf: Martin Brunn

Mellan den 2-17 maj flyttar Carl Olof Berg in i Lilla Galleriet på Konstnärshuset och gör det till sitt eget kontor och showroom. Här kan du träffa konstnären själv, delta i prinsessans Birgittas motionsprogram från 1967, eller bara hänga. Här visas också smakprov på tre olika performances som du sedan kan boka hem till din egen lägenhet kostnadsfritt, som en bibliotekstjänst eller hämtmat. Här följer en kort presentation av dessa tre:

1 Spänsta med Birgitta – För det här performancet behövs en grammofon. Antingen har du en som fungerar hemma eller så tar jag med min bärbara och spelar på. I Spänsta med Birgitta presenterar och framför jag svenska prinsessan Birgittas motions- och bantningsprogram med samma namn från 1967 men bjuder också på några dansprinciper från Isadora Duncan. Det tar ca 30 minuter att Spänsta med Birgitta. Du väljer om du bara vill titta på när jag spänstar eller vara med och motionera. Ingen förkunksap krävs. Jag guidar träningspasset.
2 Har du hört den förut? – För det här performancet behöver du ha ett piano hemma, det kan vara ostämt eller spelas ofta på. Inga problem, det spelar ingen roll så länge det inte är ett elpiano eller en synth. Har du hört den förut? är en 20 minuter lång lågmäld pianokonsert med covers på poplåtar skrivna av män med mitt enmanscoverband Bögen. Du får också önska en låt i förväg som jag tolkar och avslutar konserten med. Låten ska vara skriven av en eller flera män men kan har framförts av vilken person som helst oavsett kön.
3 A guided tour of the Men’s club – För det här performancet behöver du ha 1-5 stycken stolar hemma. Det kan vara köksstolar eller pallar som jag ställer i ordning i ditt kök eller vardagsrum innan jag börjar. Här gör jag ett performance i form av en 20 minuter lång guidad visning på engelska. Jag berättar om olika slutna manliga rum och du eller ni lyssnar och följer med. Jag avslutar den guidade visningen med en kärlekssång på durspelet Marita. Det här performancet har en lägsta åldersgräns på 15 år.

Andrology Showroom är en gratis bokningstjänst där du som privatperson kan boka hem tre olika performance av och med mig, Carl Olof Berg, till din lägenhet.

Mina performance är 20-30 minuter långa. Du kan vara ensam åskådare eller bjuda hem så många du vill.

Andrology Showroom är ett konstprojekt som vill erbjuda ett personligt samtal om maskulinitet och prestige men också om hemmet som en scen där vi skapar och bygger våra kroppar. Det är också mitt examensprojekt från masterprogrammet Nya Performativa Praktiker på Dans och cirkushögskolan i Stockholm.
Du bokar dina performance direkt på 0769 – 45 44 44 eller hittar mer info på  andrologyshowroom.se

Schema för performance i galleriet:
2 maj
12.00 – A guided tour of the men’s club
13.00 – Spänsta med Birgitta

3 maj
12.00 – A guided tour of the men’s club
13.00 – Har du hört den förut?

8 maj
12.00 – Spänsta med Birgitta – participatory princess work out practice

9 maj
12.00 – A guided tour of the men’s club
13.00 – Spänsta med Birgitta

10 maj
12.00 – A guided tour of the men’s club
13.00 – Har du hört den förut?

15 maj
12.00 – Spänsta med Birgitta – participatory princess work out practice

Carl Olof Berg forskar om maskulinitet och prestige i sin konstnärliga praktik som performer och koreograf. Med sin egen kropp och dess historia som redskap tolkar han prinsessgymnastik från 60-talet, poplåtar skrivna av män med sitt coverband Bögen men ger också guidade visningar av herrklubbar. Frågor som behandlas är vilka kroppsliga praktiker som skapar och reproducerar manlig prestige. Var, när och hur rubbas de här processerna? Vad sätts på spel i mötet mellan hans kropp, sociala strukturer och rörelse?


PRESS

Danstidningen http://www.danstidningen.se/2015/05/07/maskulina-normer-och-svensk-husmorsgymnastik/

QX http://qx.se/kultur/28667/carl-olof-lanar-ut-sig-till-intima-hemmamoten

Värmlands Folkblad http://www.vf.se/kultur-noje/ring-sa-dansar-han

 

PROGRAM

TA DEL AV VÅRT PROGRAM

SOMMAR OCH HÖST 2015
PROGRAM