Projektbeskrivning

Björn Perborg

I huvudet på Björn Perborg

Stora Galleriet
5–23 april 2014

I utställningen kan man följa konstnären från de tidiga performancebaserade monitorverken Underhållning och Torktumlaren via de religiösa symbolerna i Flygfän, Krucifix och Airport Chapels till de senare årens animerade, mycket personliga, observationsrapporter. I Geschichten aus dem Koffer agerar en David Attenborough-lik voice-over ciceron i fem sådana berättelser inbyggda i en rejält uppförstorad skulptural scenografi. Även intresset för metakonst och konstnärens ekonomiska villkor finns representerat i form av den ofta efterfrågade Videokonstnären & pengarna. Slutligen visas också ett par helt nya verk, däribland Cuisine Bizarre-köket, en interaktiv videoinstallation i samarbete med Frans Einarsson som möjliggjorts med stöd av Konstnärsnämnden. Många av verken är aldrig tidigare visade i Sverige. Inget verk har visats på utställning i Stockholm förut.

Björn Perborg är född i Västerås men bor och arbetar på Orust och i Berlin. Efter musikstudier i Örebro och Moskva närmade han sig bildkonsten och tog examen vid konsthögskolan Valand i Göteborg 2003.

Björn arbetar företrädesvis med animation och skulptur och har ofta intresserat sig för hur rörliga bilder kan presenteras rumsligt. Hans verk visas på utställningar, filmfestivaler och TV, både i Sverige och utomlands. De flesta arbetena här är narrativa och använder ett lekfullt och poetiskt språk även när allvarliga ämnen tas upp.

– En stor del av mitt arbetssätt handlar om att betrakta världen utifrån en avlägsen punkt, lite som en antropolog från yttre världsrymden, avslöjar Björn. I huvudet på Björn Perborg är en utmärkt ingång till ett egensinnigt konstnärskap kantat av humor och en envis förundran inför det som tas för givet eller betraktas som normalt.

PROGRAM

TA DEL AV VÅRT PROGRAM

SOMMAR OCH HÖST 2015
PROGRAM