Projektbeskrivning

Bianca Maria Barmen, högupplösta bilder

 

 

 

 

 

Foto: SKF/Konstnärshuset

 

Svenska Konstnärernas Förening har glädjen att presentera Skeppsbrottet – en nyproducerad utställning av konstnären Bianca Maria Barmen.                      

Skeppsbrottet består av en serie två- och tredimensionella arbeten samt ett bokprojekt: Kuuyas tunga. Utställningen bildar en poetisk, bildrik berättelse av stillhet och tystnad som ropar på närvaro, och som tryggar betraktarens fantasi.

 

Bianca Maria Barmen om Skeppsbrottet:

Ovanför en av mormors soffor, i den vindlande lägenheten med mörkrosa sidentapeter, hängde faster Annas teckning i en svart ram. Anna Reenstierna, mormors faster som dog 22 år gammal 1905 innan mormor fyllt fyra år och som hon aldrig hade mött i verkliga livet.

Skeppsbrottet tecknade Anna som 17-åring; ett vilt, upprört hav i fullmånens sken med brottsjöar som reser sig monstruöst över de förlista skeppen.

Mormor berättade att Anna dog i galopperande lungsot. Galopperande lungsot, tänker: Är detta en bild av sjukdomen? En bild av det som skulle riva och slita inne i Annas bröst och ta hennes liv?

Det är en hemsk bild och ändå älskar jag den. Jag antar att hon har kopierat någon gammal mästare men jag har aldrig lyckats finna exakt vad som skulle kunna vara förlagan.

Sedan, i ett efter av denna vildsinta storm som finns i bilden, föreställer jag mig att det kommer en stillhet. Föreställer mig en kvinna ensam på stranden: betraktande, sökande, samlande. Och jag låter henne ta form.

Bianca Maria Barmen har studerat vid Den Kongelige Danske Kunstakademi 1985-1992. Hon har ställt ut nationellt och internationellt, bland annat, på Galleri Hammarén, Göteborg 2019, Tulipán Köz project, Sopron (Ungern), 2018, Carl Eldhs Ateljémuseum 2016 och Tomelilla konsthall 2016.                                                                                  

Hennes arbeten är representerade på Moderna Museet, Statens konstråd, Göteborgs konstmuseum, Ny Carlsberg fonden-DK.

 

Celia Prado, curator/ konstnärlig ledare SKF                          

 

Bianca Maria Barmen,

Skeppsbrottet

Stora Galleriet

13 februari – 8 mars

Vernissage:

tors 13 feb kl 17-20

Öppet:

ons-tors 12-17
fre-sön 12-16

Visning

Bianca Maria Barmen visar sin utställning
lördag 7 mars kl.14.00

 

Katalog

 

Hemsida

 

English