Monica Larsson, Samtal på Transsibiriska

Monica Larsson, Samtal på Transsibiriska

Samtal på Transsibiriska
 – en film om perception och kommunikation, 19-25 april

Vernissage torsdag den 19 april, kl: 17.00-20.00

Lördag den 21 april kl 14: Filmvisning och efterföljande samtal med: Monica Larsson, konstnär och Jakob Persson, Aspergerinformatör

Öppettider:
ons–tors 12-17
fre–sön 12–16

Fri entré, alla varmt välkomna!

  • Hur uppfattar man och tolkar världen när man har ett autismspektrumtillstånd som Aspergers syndrom?
  • Hur är det när ens intryck har en annan känslighet än det normala och förmågan att läsa av kroppsspråk, miner och förstå mönster i sociala sammanhang är svårt och kaotiskt?

Det syns inte utanpå, men ansträngningen att ta in, tolka och ge respons på omgivningen gör Jakob utmattad och ofta blir det missförstånd och konflikter.

Samtal på Transsibiriska är en dokumentärfilm om Jakob som är Aspergerinformatör och har Aspergers syndrom. Filmen handlar om perception, kommunikation och navigation i förhållande till tid och rum.

Den handlar också om den inre och yttre världen, socialt samspel, exekutiva funktioner och om att leva med en ojämn begåvningsprofil.

Filmen är ett samarbetsprojekt mellan Monica Larsson, konstnär, Jakob Persson, Asperger-informatör och Hanna Persson studerande på Filmlinjen på Fridhems Folkhögskola.

Vi får följa med de tre på en resa på Transsibiriska järnvägen från Moskva till Peking med stopp i Mongoliet. Medan samtalen fortsätter förändras landskapet utanför tågfönstret.

Filmen är 22 minuter.

Varför göra en film om Aspergers syndrom och spela in den under en resa på Transsibiriska Järnvägen?

Jag tänkte: Vad kan vara en bättre inramning till ett samtal som pågår under en längre tid än att vistas på Transsibiriska, världens längsta järnväg, där vi har gott om tid att umgås och tillsammans utveckla våra frågor och tankegångar.
Under samtalets gång glider landskap och städer förbi. Vi är medvetna om att krockar och konflikter kan uppstå och att de kommer att gestaltas i filmen.

Vår förhoppning är att det kan öka förståelsen för att olika tankar och beteenden som går på kollisionskurs är högst möjliga att leva med och till och med kan höja vår livskvalité när vi är öppna för och respekterar varandras olikheter.

Monica Larsson, konstnär

Vad är Aspergers syndrom?

Aspergers syndrom är en diagnos som finns inom autismsspektrumet. Det är skillnader i hur hjärn- funktionen arbetar och fungerar som gör att människor med Asperger både upplever och bearbetar intryck på sina specifika sätt.
Det syns inte utanpå, men ibland uppstår det kommunikationskrockar med omvärlden. I filmen väcks frågor om hur det är för en person med Aspergers syndrom när det gäller sociala samspel, att kunna läsa “mellan raderna” och att förstå det outtalade.

Bildspel ovan: Stillbilder ur filmen Samtal på Transsibiriska


FILMFAKTA
Film: SAMTAL PÅ TRANSSIBIRISKA
Längd: 22 min
En dokumentär film om Aspergers syndrom.
Inspelad: 2016 under en resa på Transsibiriska järnvägen Moskva – Ulaanbaatar – Beijing.
Medverkande: Jakob Persson, Hanna Persson och Monica Larsson
Regi, foto, ljud; Monica Larsson.
Foto, ljud: Hanna Persson.
Klipp, grafik, postproduktion: Kersti Grunditz Brennan.
Grading: Tom Brennan.
Ljudmix: Magnus Andersson Lagerqvist.
Originalmusik: “Melodica” Albin Östberg och Alexandra Hallberg.
Producerad av: Monica Larsson ©2017 Firma Monica Larsson

Tack till: Värmdö Kommun, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Längmanska Kulturfonden.