Introduktion
Namn

Anders Kappel

Inriktning

Målare

Ort

Simrishamn

Om konstnären
Presentation

Sydsvenskan KULTUR 26 oktober 2019 07:00

Carolina Söderholm: Genom att låta det mesta vara osagt, säger Anders Kappel desto mer

Anders Kappels verk utstrålar en blandning av beredskap och uppgivenhet. Carolina Söderholm gillar den motsägelsefulla laddningen skarpt.

Carolina Söderholm

Konstkritiker och konstvetare

Plakaten står lutade mot väggen, redo för demonstration. Det är bara en detalj som saknas – budskapen. I själva verket är de illa lämpade för protesttåg. De ser ut att vara ihopsnickrade i vitmålat trä, men Anders Kappel har gjutit dem i brons. Ingen lär bära iväg dem från Galleri 21 i första taget.

Det är inte bara tyngden som hejdar rörelsen. Överhuvudtaget finns det något stumt över de verk han visar, såväl bilder som objekt. Alla dessa skyltar, tavlor och pilar tycks vara gjorda för att säga något. Men deras ytor är sträva och tysta. Trots att de formmässigt flörtar med plakatkonsten, utgör de motsatsen till dess pekpinnar.

Medan samtidskonsten ofta framstår fylld av budskap – politiska, feministiska, ekologiska, samhällskritiska – utstrålar Kappels verk en blandning av beredskap och uppgivenhet. Kanske är det på grund av deras motsägelsefulla laddning som jag gillar dem skarpt. Just genom sin vägran att samarbeta, deklarera en åsikt eller lämna ens den enklaste upplysning, triggar de igång tankarna. Retsamt låter Kappel det enda ord han med snirkliga bokstäver smyger in, “fin”, framstå taget ur sitt sammanhang, på en gång intetsägande och oförargligt.

Ställd inför frånvaron av färdiga betydelser, skärps blicken inför det som faktiskt visas. Den grå färgen vars ton skiftar mellan regn och rök, de gömda konturerna av lappar som målats över.

Även tidigare, då Kappel använde specifika motordelar som återkommande motiv, fanns ett liknande spel mellan formernas saklighet och deras oklara funktion. Som om bruksanvisningen försvunnit. I stora offentliga uppdrag har han under senare år ofta utgått från någon form av färdmedel, som fångar platsens karaktär av knutpunkt eller stråk. Nu tar han ett kliv vidare. Genom att låta det mesta vara osagt, säger han desto mer.

Födelseår

1956

Konstnärlig högskola

Konsthögskolan Stockholm 1982-87

Annan konstnärlig utbildning

Forum, måleri och skulpturskola 1979-82. Konstskolan Kristianstad 1975-77.