Maria Lilja, Havet Silver
Maria Lilja, Havet Silver

Stipendier

Nu finns möjlighet att söka stipendium från SKF!

Stipendier 2022

Hilda och Richard Wollerts Minnesfond 

För enskild konstnär eller som bidrag till retrospektiv utställning. Kan endast sökas av medlemmar i SKF som betalat medlemsavgiften under åren 2020, 2021 och 2022.

Stiftelsen Clarence och Else Blums Fond

För målare eller skulptör. Kan endast sökas av medlemmar i SKF som betalat medlemsavgiften under åren 2020, 2021 och 2022.

Kai Bälings och Greta Werner-Bälings Stiftelse

Stiftelsen har till ändamål att främja konstnärlig undervisning och utbildning av målare och tecknare. Ändamålet skall tillgodoses genom anslag till enskilda personer exempelvis genom resestipendier. Stipendiet är öppet att söka för alla.

Du ansöker till alla stipendier från samma formulär direkt från hemsidan. I formuläret kryssar du i vilka stipendier du vill söka och laddar upp dina bilder. Bilderna ska vara max 10 Mb stora per bild och i formatet jpg eller jpeg.

Ansökan är öppen fram till 30 september 23:59.

Ansökan görs här.

Välkommen med din ansökan!

Vid eventuella frågor kan man mejla info@konstnarshuset.org

Stipendiater 2021

Stiftelsen Clarence och Else Blums fond

Daniela Hedman

För oväntade taktila undersökningar med måleriska dimensioner. Ett skapande som rör kroppen, tingen och naturens fundamentala element. Skulptur där experimentella delar blir rumsliga helheter med inneboende rörelse och lätthet.

Barbro Hedström

Barbro Hedström för ett resonemang där betraktaren är inbjuden.  Stort, mindre, skrovligt, blankt eller matt. Ytorna ger plats åt sinnligare erfarenheter där blicken vill ta sig in, mellan, under, och överallt.

Bo Ljung

Bildvärldar öppnas upp med mysterier där delarna tillsammans bildar helheter. Bo Ljung bjuder på en resa och tar oss med till platser och situationer, där ett drömskt universum ser tillbaka på oss.

Anna Ridderstad

Anna Ridderstad uppvisar i sin ansökan ett gediget intresse för skulptur. Hon förhandlar med skulpturens rumsliga potentialer och rör sig i en spännvidd mellan måleri, skulptur och arkitektur. Anna uttrycker genom sina installationer en stark visuell förmåga att skapa dynamiska kompositioner. Genom materialmöten, rumsliga ingrepp och objekt visar hon på en konceptuell kvalitet som engagerar kropp och materia på ett finstämt sätt, något som väcker intressanta universella  frågeställningar.

Daga Wennerström

För djupt underfundigt konstnärskap som vrider och vänder, undersöker och leker. Bygger och drömmer. Skapar välkomnande hem för omöjliga färgvarelser i ambivalenta situationer.

Hilda och Richard Wollerts minnesfond

Kerro Holmberg

Stipendiet delas till Kerro Holmberg för ett rikt och komplext skapande som kombinerar ett spektrum  från lekfull glädje till djupaste allvar i bilder med omedelbar koncentration.

Maria Lilja

Genom en omsorgsfull dekonstruktion och manipulation uppstår en plats där hopp och förtvivlan möts och förenas. Det stillsamma håller naturkraftens  raseri. Vi hamnar mitt i ett långdraget men turbulent förhållande mellan drömmen och verkligheten. Det som är så oåtkomligt nära.

Maria Luostarinen

För gränsöverskridande, shamanistiskt och multidisciplinärt konstnärskap som väver betraktaren in i en drömlik upplevelsedimension där både ande och materia blir synliggjorda.

Stiftelsen Peggy Nerman

Den 26 april 2022 tilldelades konstnären Jacob Anckarsvärd Peggy Nermans konstnärsstipendium. Utdelningen skedde på årsstämman för Svenska Konstnärernas Förening, i Stora Galleriet, Konstnärshuset.

Motiveringen lyder:
Jakob Anckarsvärd tilldelas härmed Peggy Nermans stipendium för sitt sätt att kunna bjuda in till sina landskap. Jakob använder naturen skruvar upp färgen och framkallar den igen inför våra ögon.

 

Stipendienämnden 2022

Izabel Alalehto Lind, ledamot
Henrik Eriksson, ledamot
Marketta Ivarsdotter, ledamot
Linda Karlsson, ledamot
Erik Thörnqvist, ledamot
Chung Lee Wang Gurt, ledamot
Arne Widman, ledamot