Chun Lee Wang Gurt, installationsvy 2020.

Stipendier

Nu finns möjlighet att söka stipendium från SKF!

Hilda och Richard Wollerts Minnesfond 

För enskild konstnär eller som bidrag till retrospektiv utställning. Kan endast sökas av medlemmar i SKF som betalat medlemsavgiften under åren 2019, 2020 och 2021.  Till Ansökningsblankett.

Stiftelsen Clarence och Else Blums Fond

För målare eller skulptör. Kan endast sökas av medlemmar i SKF som betalat medlemsavgiften under åren 2019, 2020 och 2021.

Sista ansökningsdag är den 30 september 2021. Till Ansökningsblankett.

För att fylla i direkt i ansökningsblanketten behöver du ladda ner den och öppna den i Adobe Acrobat Reader, sedan trycka på  ”Verktyg” och sedan klicka i ”Fyll i och Signera”. Ett alternativ är också att skriva ut blanketten, fylla i den för hand och sedan scanna in den.

Vid eventuella frågor kan man mejla info@konstnarshuset.org

Stipendiater 2020

Stiftelsen Clarence och Else Blums fond

Anna Svensson
Intelligent, fokuserat, starka former, lekfulla undertoner, allmoge, mönster, flora, explosivitet, höga pockande kulörer möter de djupare stabila nyanserna. Det är lustfyllt och varmt, kaboom… jag ser en raket fara iväg i ett seriemagasin, en blinkande reklamskylt i Las Vegas, en knoppande blomma i underlandet. Anna Svensson är med sitt formspråk spännande och lockande, oväntade små händelser bryter in och gör att man vill veta mer, se mer. Gratulerar till ett underbart konstnärligt arbete!

Chun Lee Wang Gurt
för att hon genom olika infallsvinklar, skiftande material och metoder vackert och precist skapar rum som andas närvaro och inbjuder till reflektion

Unn Hjohlman
Ett subtilt, lyhört och besjälat måleri som tillåter tingens aura att uppenbara sig i klingande dimma med all sin svalkande särskildhet och genomskinliga egenart. I målningarnas poetiska rum uppstår en ny kosmisk ordning där den som vet inte uttalar sig och där den som uttalar sig inte vet… Och i den kravlösa tystnaden fortsätter tingen att bevara sina hemligheter med ett vemodigt leende.

Hilda och Richard Wollerts minnesfond

Christina Hedlund
För ett modigt måleri där obestämda former och antydningar finner sin plats. Där färgen och formen stillsamt tumlar runt i tillstånd av dröm och växande.I skikt av färg som agerar och visar upp – men som också döljer och blöder. Var är vi? I det djupaste havet, i medvetandets strömmar? Där finns blåsor som håller och läcker färg, stinna ägg och svarta yngel. En hemlighetsfull målerisk värld.

Håkan Berg
… för ett bildspråk där stramt hållen färg och form modellerar vardagens konflikter och glädje

Maria Hurtig
För ett måleri som genom gränslandet mellan vithet och svärta med subtila markeringar leder in i en i alla avseenden osäkrad terräng där både igenkännande och identitet sätts på spel.

Stiftelsen Peggy Nerman

Den 21 juni 2021 tilldelades konstnären Nina Wedberg Thulin Peggy Nermans konstnärsstipendium. Utdelningen skedde på årsstämman för Svenska Konstnärernas Förening, i Stora Galleriet, Konstnärshuset.

Motiveringen lyder:
Nina Wedberg Thulin tilldelas härmed Peggy Nermans konstnärsstipendium för en rik interdisciplinär praktik med imponerande installationer vilka ofta flätar samman disparata uttryck och material. 

 

Stipendienämnden 2021

Izabel Alalehto Lind, ledamot
Henrik Eriksson, ledamot
Marketta Ivarsdotter, ledamot
Linda Karlsson, ledamot
Dalia Omer Tapper, ledamot
Stina Stigell, ledamot
Arne Widman, ledamot