Project Description

Jörgen Svensson

 

Jörgen Svensson
JS2_2
Jörgen Svensson
JS4_4
Jörgen Svensson

Jörgen Svensson är bosatt och verksam i Göteborg. Han utexaminerades från Akademi Valand 1989. 1996-2002 var han professor på samma skola och 2002-06 professor vid Konstakademin i Trondheim.

Många av Jörgen Svenssons verk har varit projektbaserade inom en social och politisk kontext. Han har också beskrivits som en svensk pionjär på detta konstnärliga fält. J. Svensson fick stor uppmärksamhet under sin tid som kulturrådgivare åt dåvarande kulturminister Margot Wallström – ett uppdrag som han förhöll sig till så som till ett konstprojekt, och där hans dagboksanteckningar senare resulterade i projektet VI, ett multimediaverk omfattande bild, text och musik.

Stort genomslag fick till exempel hans projekt Regeringsmiddag, då han bjöd in delar av den svenska regeringen till en restaurang i Stockholm för att äta middag med allmänheten. Ett annat exempel är Public Safety; ett möte mellan den internationella samtidskonsten och den lilla bruksorten Skoghall i Värmland, ett projekt som Svensson initierade och organiserade.

Vid sidan av arbetet med de återkommande projekten och uppdragen har Jörgen Svensson målat. Med en uppväxt i en svensk bruksortsmiljö och med en konsthantverkstradition i bagaget ligger hans måleri nära textilkonstens formspråk.

Och J. Svensson målar ofta med hjälp av en injektionsspruta, den precisa tekniken skapar en illusion av broderi. Men injektionssprutan har också har en djupare innebörd för honom: Många av dem som han växte upp tillsammans med på bruksorten under 60 – 70-talet gick förlorade i missbruk.

Utställningen på Konstnärshuset är baserat på Svenssons måleri, vilket sällan visats. Det är 25 år sedan konstnären ställde ut målningar i Stockholm.

Mer information

Celia Prado curator, konstnärlig ledare SKF

Stora Galleriet

9 november – 3 december