Stipendieansökan 2019

Utlysning kommer att ske via denna hemsida under perioden juni–augusti.

Beslut

Besked om vilka som erhållit stipendium kommer under december månad 2019.

Frågor?

Maila webb@konstnarshuset.org

Stipendier 2018

Stiftelsen Peggy Nermans Fond

Thomas Carlsson

Peter Wiklund tilldelas 50.000 kronor ur Stiftelsen Clarence och Elsie Blums fond.

Juryns motivering:

Ingen människa är en ö men vi är många som uppskattar att upptäcka en ny. Peter Wiklunds arkipelag inbjuder till upptäcktsresa. Vindlingarna och höjderna känns bekanta på ett avlägset sätt. Hjärnan får arbeta lite som den vill medan vi ser avvägda färger, fält och linjer. Vi strövar runt, hittar inte till centrum men trivs och har inte en tanke på att passera kanten.

Henrik Olsson tilldelas 50.000 kronor ur Stiftelsen Clarence och Elsie Blums fond.

Juryns motivering:

Diskbänken syns men realismen har centrifugerats ut mot periferin där färgerna bytt plats inte av en slump utan av Henrik Olsson. Ögonen trycks bakåt, det brusar i alla organ som tillhör perceptionen, vi står på den gamla vanliga mattan vävd av gammal vana tills någon rycker undan den och vi kan bara tacka för händelsen.

Birgitta Heiling tilldelas 50.000 kronor ur Stiftelsen Clarence och Elsie Blums fond.

Juryns motivering:

I motsats till en cirkel i en fyrkant eller en trekant på sin spets möts vi av måleriets och livets verkliga fragment. Vad är egentligen att betrakta som en helhet? Undersökandet sker i form av betraktelser av delar. Knappen på en blus, ett landskap. En remsa med en gestalt. Vi förstår, men baklänges.

Karl Patric Näsman tilldelas 20.000 kronor ur Kai Bäling och Greta Werner-Bälings Stiftelse

Juryns motivering:

Platta rumsligheter är tacksamma på så vis att det inte går att slå i huvudet någonstans, vi står liksom still och kan bara betrakta. Att tycka om utan att förstå varför, insikter och material löses upp och blir harmoni. Sen står man där med analysen, som en sked i intorkad gröt. Det andas friskt mellan fälten där ögat och tanken kan vila ut.

Tidigare års mottagare: Se menyraden till höger.

Svenska Konstnärernas Förening
Styrelsen